Άσκηση για μια υγιή καρδιά

Άσκηση για μια υγιή καρδιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινή άσκηση, ακόμη κι αν αυτή είναι ήπια, όχι μόνο προστατεύει την καρδιά, αλλά παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, υπέρτασης, διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η άσκηση, οποιασδήποτε μορφής, 3-4 φορές εβδομαδιαίως αρκεί  ώστε κάποιος να αποκτήσει την απαραίτητη φυσική κατάσταση αλλά και για να δει σημαντική βελτίωση στις αντοχές του και στο σώμα του. Επιπλέον, η σωματική άσκηση διαδραματίζει  ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ειδικότερα, η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει έως 50% τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών όπως καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη και καρκίνου, καθώς επίσης να μειώσει έως 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ταυτόχρονα, τονώνει την αυτοπεποίθηση, τη γενικότερη ψυχική διάθεση και την ποιότητα του ύπνου, ενώ βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Μικρά μυστικά

1.Ακόμη και 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι αρκετά. Μπορούν να χωριστούν ακόμη και σε 3 δεκάλεπτα ανά ημέρα.

2.Ποτέ δεν είναι αργά για να επωφεληθείς. Δώσε χρόνο στο σώμα σου να ακολουθήσει. Ξεκίνησε αργά και αύξησε ρυθμό, ένταση ή/και διάρκεια σταδιακά.

3.Μπορείς να εντάξεις αερόβιες δραστηριότητες (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, χορό κ.ά.) και ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας και ευλυγισίας στην καθημερινότητά σου.

4.Ο καθιστικός τρόπος ζωής δεν αποτελεί δικαιολογία για να είσαι αδρανής. Προτίμησε τις σκάλες από το ασανσέρ και επίλεξε να πας με τα πόδια για ψωμί και εφημερίδα.

5.Ακόμη και το περιβάλλον του σπιτιού σου προσφέρεται για ήπιας μορφής άσκηση. Διάβασε ένα βιβλίο κάνοντας στατικό ποδήλατο και προτίμησε να βάλεις μουσική και να χορέψεις απ’ το να δεις τηλεόραση.

6.Αν παρουσιάζεις κάποια πάθηση που επηρεάζει την καρδιά, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν επιδοθείς σε κάποιου είδους σωματική άσκηση.

http://www.capital.gr/

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.