Άσκηση μετά το εγκεφαλικό;

Άσκηση μετά το εγκεφαλικό;

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις ικανότητές τους, αν πηγαίνουν για περίπατο μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με αναθεώρηση που έγινε στις τελευταίες έρευνες της ιατρικής βιβλιογραφίας.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν κατά κύριο λόγο σε άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία έχουν ήδη σταματήσει να γυμνάζονται, οπότε έχουν χάσει και μέρος των μυϊκών τους δυνάμεων. Ένα τέτοιο περιστατικό είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει την ήδη επηρεασμένη σωματική κατάσταση του πάσχοντα, αφού μπορεί να προκληθεί μερική παράλυση ή ακόμα να παρουσιαστούν και σοβαρότερα νευρολογικά προβλήματα.

Για να διαπιστώσουν ο Δρ David Saunders, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκοτία, και οι συνάδελφοί του, αν το περπάτημα βοηθάει σημαντικά αυτούς τους ανθρώπους, επανεξέτασαν 24 δημοσιευμένες μελέτες με αυτό το θέμα, οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά 1147 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στα οφέλη της καρδιοαναπνευστικής εκγύμνασης (περπάτημα ή ποδήλατο), την μυϊκή ενδυνάμωση (ελεύθερα βάρη ή αντίσταση), αλλά και στο συνδυασμό τους.

Η καρδιοαναπνευστική εκγύμναση είναι σαφές, σύμφωνα με τον Δρ Saunders και την ομάδα του, ότι προάγει σημαντικά την υγεία των ασθενών. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο “The Cochrane Collaboration”,  έναν διεθνή οργανισμό ο οποίος αξιολογεί τις ιατρικές έρευνες.

Στις μελέτες που επανεξετάσθηκαν ήταν σαφές ότι οι ασθενείς που είχαν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο και έκαναν περιπάτους αμέσως μετά από αυτό, αύξησαν την ταχύτητα που βάδιζαν, μεγάλωσαν τις αποστάσεις που κάλυπταν περπατώντας και μείωσαν σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονταν για τα παραπάνω.  Όλα αυτά δεν συνέβαιναν σε όσους δεν περπατούσαν.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι αυτοί περπατούσαν τρεις ή και περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα, για περισσότερο από 20 λεπτά τη φορά. Ωστόσο, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι τα ίδια αποτελέσματα υπάρχουν όταν οι ασθενείς εκτελούν ασκήσεις με βάρη, όπου δεν υπάρχει καμία ένδειξη βελτίωσης της κινητικότητας και της σωματικής λειτουργίας.

Επίσης, δεν είναι σαφές εάν τα οφέλη του βαδίσματος ή άλλων αεροβικών ασκήσεων, θα διατηρηθούν ακόμα και αν το άτομο σταματήσει την άσκηση, ή αν θα εξακολουθήσουν να είναι μειωμένες οι πιθανότητες να μείνει ανάπηρο το άτομο ή ακόμα και να πεθάνει.

Παρόλα αυτά, ο Δρ Joel Stein του Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην αναθεώρηση αυτή, σημειώνει ότι πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα ασκήσεων που προτείνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Πηγή: Reuters

http://www.capital.gr/

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.