Ναι στη γυμναστική, όχι στους τραυματισμούς

Ναι στη γυμναστική, όχι στους τραυματισμούς

Αν ξεκινάτε τώρα κάποια μορφή άσκησης, έχετε υπόψη σας πως θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά την ένταση των προπονήσεών σας και να ακούτε προσεκτικά τις οδηγίες του προπονητή/γυμναστή.

Ακόμη κι έτσι όμως, οι μικροτραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα για τους ανθρώπους που ασκούνται. Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί που σχετίζονται με την άσκηση;

Οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι συνήθως μικρά σχισίματα στους μύες, όπου ουσιαστικά τραυματίζονται οι ίνες τους. Αυτό προκαλεί πόνο και δυσλειτουργία στο μυ. Η άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική, διαφορετικά οι κατεστραμμένες μυϊκές ίνες τείνουν να “μαζέψουν” και να σχηματίσουν κόμπους, οι οποίοι επηρεάζουν την θεραπεία και ίσως προκαλέσουν μακροπρόθεσμες δυσλειτουργίες.

Οι τραυματισμοί στους τένοντες θεραπεύονται με αργό ρυθμό λόγω της σχετικά μειωμένης αιμάτωσής τους και ανταποκρίνονται με μικρότερη επιτυχία στη φυσιοθεραπεία. Η ξεκούραση, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, το δέσιμο της τραυματισμένης περιοχής και –αν ο τραυματισμός είναι στο πέλμα- οι προσαρμογές στα παπούτσια σας ή η αγορά καινούριων θα βοηθήσει.
Αν συνεχίζετε να πονάτε την ώρα που ασκείστε ή γνωρίζετε πως έχετε τραυματίσει έναν τένοντα θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή για μια θεραπεία που θα συνδυάζει όλα τα παραπάνω.

Οι βλάβες στις αρθρώσεις παρουσιάζονται λόγω των σημαντικών δυνάμεων που μεταφέρονται μέσω των αρθρώσεων στη διάρκεια της άσκησης. Οι γυναίκες ειδικά είναι περισσότερο επιρρεπείς λόγω της βιομηχανικής δομής του σώματός τους. Αποφύγετε τις βλάβες στις αρθρώσεις φορώντας τα σωστά αθλητικά παπούτσια, ανάλογα με το είδος της άσκησης που κάνετε, ευλύγιστα, με τη σωστή καμπύλη στο πέλμα και υποστήριξη.

Θυμηθείτε: Σε περίπτωση που νιώσετε ενόχληση ή πόνο την ώρα της γυμναστικής, μην πιέσετε το σώμα σας, αλλά σταματήστε την άσκηση και ξεκουραστείτε ή ζητήστε βοήθεια ανάλογα με την ένταση της ενόχλησης.

Και μία συμβουλή: Διαλέξτε τα σωστά παπούτσια
Τα σωστά παπούτσια ανάλογα με το είδος του αθλήματος που κάνετε, έστω κι αν αυτό είναι δυναμικό περπάτημα στη γειτονιά σας, προστατεύουν τα πόδια σας από κακώσεις και τραυματισμούς. Αν γυμνάζεστε τακτικά θα πρέπει επίσης να ανανεώνετε τα αθλητικά σας παπούτσια όταν αρχίσει να φθείρεται η σόλα και να χάνουν τη φόρμα τους.

http://www.capital.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.