Ορμόνη που μας γυμνάζει, χωρίς γυμναστική

Ορμόνη που μας γυμνάζει, χωρίς γυμναστική

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης, πρωτίστως για την υγεία και μετά για την εμφάνισή μας, αλλά δεν ασκούμαστε όλοι. Μπορεί να φταίει η έλλειψη χρόνου, η έλλειψη διάθεσης ή διάφοροι άλλοι παράγοντες. Αν όμως υπήρχε ένας τρόπος να έχουμε τα ωφέλιμα αποτελέσματα της γυμναστικής χωρίς άσκηση;

Πρόσφατα, επιστήμονες απομόνωσαν μια ορμόνη που καταπολεμά την αύξηση βάρους, επιταχύνει το μεταβολισμό μας και συμβάλει στον έλεγχο του διαβήτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανακάλυψαν μια ορμόνη που την ονομάζουν MOTS-c, η οποία κάνει τους ιστούς πιο ευαίσθητους στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει πως βοηθά τους ανθρώπους να ελέγξουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη που ευθύνεται στην παχυσαρκία ή στην ηλικία.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell Metabolism, οι επιστήμονες αναφέρουν πως έδωσαν την ορμόνη σε ποντίκια τα οποία θρέφονταν με τροφές με πολλά λιπαρά. Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα ποντίκια με αυτή τη διατροφή ήταν πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκα και να παρουσιάσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, παρόμοια με το διαβήτη.

Όταν όμως τα ποντίκια πήραν ταυτόχρονα και τη συγκεκριμένη ορμόνη, πήραν λιγότερο βάρος και είχαν πιο φυσιολογικές τιμές σακχάρου στο αίμα τους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως η ορμόνη πρόλαβε την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. “Αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στον εντοπισμό νέων θεραπειών για ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη”, επισημαίνει ο ερευνητής Pinchas Cohen.

Η έρευνα έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί σε ποντίκια. Οι ειδικοί όμως πιστεύουν πως η ίδια διαδικασία σε κυτταρικό επίπεδο θα μπορούσε να συμβεί και στους ανθρώπους.

Μέσα στα επόμενα χρόνια πρόκειται να αρχίσει κλινική έρευνα σε ανθρώπους και αν όλα πάνε καλά, η ορμόνη MOTS-c θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας και στη θεραπεία του διαβήτη.

http://www.capital.gr/

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.