6 διατροφικά ΛΑΘΗ που κάνουμε όλοι!!!!

6 διατροφικά ΛΑΘΗ που κάνουμε όλοι!!!!

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που είτε πολλοί θεωρούν αθώα, είτε γύρω τους έχει χτιστεί ένας  «μύθος» που τα θέλει να βοηθούν στη διατήρηση του βάρους ή ακόμη και στην απώλεια κιλών. Ωστόσο, συνήθως τα αποτελέσματα από την κατανάλωσή τους είναι αντίθετα από τα επιθυμητά. Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και με ποια μπορείτα να αντικασταστήσετε.
Κρακεράκια

Περιέχουν πρωτεϊνες και φυτικές ίνες. Περιέχουν, όμως, και υδατάνθρακες αλλά και νάτριο τα οποία δεν περιέχουν τα καρύδια με τα οποία θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε και τα οποία είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά.
Στήθος κοτόπουλου
Κι όμως το μπούτι κοτόπουλο είναι καλύτερο από το στήθος. Μπορεί να έχει ελάχιστες θερμίδες παραπάνω, ωστόσο παρέχει σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ το ένα γραμμάριο κορεσμένου λίπους που έχει και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα υπέρ του στήθους δεν είναι και τόσο… κακό αφού μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα σας καλύτερα και θα καθυστερήσει στην επανεμφάνισή της.
Παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Το νέο σναν που έχει μετατραπεί σε μόδα δεν είναι και τόσο αθώο όσο ακούγεται. Συνήθως περιέχει ζάχαρη, ενώ τα χαμηλά του λιπαρά δεν καλύπτουν το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να καταλήγει κανείς να τρώει περισσότερο από όσο πρέπει. Μια καλή εναλλακτική θα μπορούσε να είναι το παγωτό από γάλα καρύδας του οποίου τα κορεσμένα λίπη που περιέχει θα σας χορτάσουν πριν καν τελειώσετε το μπολ και έτσι θα φάτε πολύ λιγότερο από το αντίστοιχο γιαούρτι. Επιπλέον, τα κορεσμένα λίπη από το γάλα καρύδας, ενισχύουν την καλή χοληστερίνη, ρίχνουν τα επίπεδα της κακής και έχουν και αδυνατιστική δράση, ενώ η καρύδα, προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά ανάλογα με εκείνα που προσφέρουν τα μούρα, τα σταφύλια και η μαύρη σοκολάτα.
Μαρμελάδα
Δεδομένου ότι περιέχει άμυλο και ζάχαρη και όχι πρωτεΐνες η κατανάλωση μαρμελάδας ανεβάζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα αστραπιαία και την ίδια στιγμή να μας αφήνει πεινασμένους. Αντικαταστείστε την με βούτυρο από αμύγδαλο που έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες και τα υγιή λιπαρά που περιέχει είναι ικανά να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι η μαρμελάδα και τα υποπροϊόντα της.
Τυρί χαμηλών λιπαρών
Το τυρί περιέχει πρωτεΐνες και λιπαρά τα οποία συμβάλλουν στην ικανοποίηση της πείνας. Τα προϊόντα διαίτης μπορεί να τα περιέχουν σε μικρότερη ποσότητα σε σχέση με τα κανονικά προϊόντα, ωστόσο, δεν καλύπτουν το αίσθημα της πείνας. Ενα μικρότερο κομμάτι ενός κανονικού τυριού μπορεί εν τέλει να είναι καλύτερο από τη light εκδοχή του.
Κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
Η κρέμα γάλακτος είτα κανονική είτε light δεν είναι μια καλή επιλογή. Εναλλακτικά θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει σως γουακαμόλε που μπορεί μεν να μην αντικαθιστά και να μη συγκρίνεται με τη μπεσαμέλ στο παστίτσιο και το μουσακά, αλλά είναι ιδανική λύση κάθε φορά που θέλουμε μια συνοδευτική σάλτσα, χωρίς τα αρνητικά παρελκόμενα. Η σως γουακαμόλε περιέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μπόλικο κάλιο ενώ το αβοκάντο (από το οποίο φτιάχνεται το γουακαμόλε) βοηθά στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση του αντικαρκινικού άλφα και βήτα-καροτένιου που περιέχουν άλλα λαχανικά.
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.