Η Περιφερειακή Αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) θέλει περπάτημα

Η Περιφερειακή Αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) θέλει περπάτημα

Σωτήρια η ήπια άσκηση

Τα άτομα που δεινοπαθούν, πάσχοντας από Περιφερειακή Αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ), μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αντοχή τους ασκούμενοι πάνω σε ηλεκτρονικό διάδρομο, τονίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Ασθενείς που υποφέρουν από ΠΑΝ νιώθουν έντονο πόνο και παθαίνουν κράμπες ακόμα κι όταν κάνουν κάποια ήπια άσκηση. Έτσι, για να αποφύγουν τις συνέπειες, δεν ασκούνται καθόλου, αλλά αυτή η τακτική κατά κανόνα επιδεινώνει την κατάστασή τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο NorthWestern στο Σικάγο αποφάσισαν να διαπιστώσουν κατά πόσο το βάδισμα, υπό την επιτήρηση ενός γυμναστή, βοηθά τους ασθενείς, με δεδομένο ότι η ΠΑΝ είναι μια πολύ ισχυρή πάθηση – μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός των ασθενών που ταλαιπωρούνται από αυτή αγγίζει τα 8 εκατομμύρια.

«Η διαπίστωσή μας είναι σημαντική γι’ αυτούς τους ασθενείς.», επισημαίνει η Δρ Mary McDermott του NorthWestern, της οποίας η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης). «Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν ευκολότερο πλέον γι’ αυτούς να βαδίζουν.».

Η άσκηση μπορεί να οξύνει τον πόνο επειδή αυξάνει τη «ζήτηση» για ροή αίματος προς τους μύες. Εάν οι μύες δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αίματος, προκαλείται «διαλείπουσα χωλότητα» η οποία «έρχεται και φεύγει».

Σε αρκετές μελέτες διαπιστώθηκε ότι άτομα με αυτό το κλασικό σύμπτωμα ωφελούνται από την άσκηση, αλλά άλλοι ασθενείς με περιφερειακή αρτηριακή πάθηση δεν αισθάνονται πόνο και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ασφαλή τα συμπεράσματα.

Οι τρεις ομάδες

Η Δρ McDermott και οι συνεργάτες της εξέτασαν 156 ασθενείς, οι οποίοι διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μία ομάδα που τα μέλη της βάδιζαν σε ηλεκτρονικό διάδρομο (επί 40 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα), μία δεύτερη ομάδα η οποία έκανε ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών τρεις φορές την εβδομάδα και μία ομάδα για σύγκριση, η οποία δεν έκανε τίποτα από τα προηγούμενα. Έπειτα από 6 μήνες, τα άτομα στην ομάδα βαδίσματος μπορούσαν να περπατούν πιο «μακρινή απόσταση» σε test διάρκειας 6 λεπτών πάνω στον ηλεκτρονικό διάδρομο, ενώ έδειξαν σαφή βελτίωση στην καρδιαγγειακή τους υγεία. Τα άτομα στην ομάδα εκγύμνασης ποδιών επίσης ωφελήθηκαν αφού μπορούσαν να ανέβουν σκάλες πιο «άνετα», καταγράφοντας καλύτερες επιδόσεις στο βάδισμα. Τα άτομα που δεν είχαν ασκηθεί καθόλου σε σχετικές μετρήσεις εμφάνισαν τις χειρότερες «επιδόσεις».

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η ενδυνάμωση των ποδιών βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής.», είπε χαρακτηριστικά η Δρ McDermott, προσθέτοντας ότι οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς με Περιφερειακή Αρτηριακή Νόσο να ασκούνται συστηματικά, με καθοδήγηση γυμναστή, ο οποίος και θα τους ενθαρρύνει. «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρακινηθεί κάποιος από αυτούς τους ασθενείς να ασκηθούν καθώς με το περπάτημα εμφανίζουν συμπτώματα πόνου στα πόδια.». Η παρουσία ενός γυμναστή που λέει “συνέχισε, γνωρίζω ότι μπορείς να τα καταφέρεις!”, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο!».

Πηγή: Εφημερίδα «Η καθημερινή»,

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.