Ο ρόλος του “προσωπικού γυμναστή” ή “Personal Trainer”

Ο ρόλος του “προσωπικού γυμναστή” ή “Personal Trainer”

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε μια συζήτηση που είχα αρκετό καιρό πριν με έναν γνωστό μου, ο οποίος κάποια στιγμή είχε απευθυνθεί σε κάποιον «προσωπικό γυμναστή» ή “Personal Trainer” αν επιθυμείτε καλύτερα. Θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα τύχει καλύτερης αντιμετώπισης, μιας και τα δύσκολα κυλιόμενα ωράρια της εργασίας του δεν τον καθιστούσαν ικανό να εφαρμόσει από μόνος του ένα σταθεροποιημένο πρόγραμμα. Πολύ καλή η σκέψη του αλλά δυστυχώς μάλλον δεν έπεσε στα καλύτερα χέρια. Για πολλούς λόγους που αφορούσαν τόσο την μεθοδολογία όσο και τις ελλιπείς γνώσεις του «συναδέλφου» μας το αποτέλεσμα ήταν πολύ σύντομα και άδοξα να σταματήσει όχι μόνο η συνεργασία τους αλλά και η διάθεση του γνωστού μου να ξανασχοληθεί. Και το δεύτερο είναι αυτό που «πονάει». Ειδικά αν σκεφτούμε πόσο κόπο και χρόνο καταναλώνουμε εμείς οι γυμναστές προκειμένου να πείσουμε ανθρώπους να ασχοληθούν με την άθληση. Αργότερα ψάχνοντας στο internet τυχαία διαπίστωνα ότι ο όρος “Personal Trainer” ήταν ιδιαίτερα συχνός και ότι πολύ συνάδελφοι από μας, «βαπτιζόντουσαν» στην κυριολεξία ως «προσωπικοί γυμναστές». Μα καλά θα μου πείτε δεν είναι το ίδιο; Νομίζω ήρθε η ώρα να λυθεί αυτή η παρεξήγηση….

Καταρχήν αν κάποιος έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α), σίγουρα είναι επιστημονικά καταρτισμένος. Σίγουρα θα έχει αρκετές γνώσεις γενικού περιεχομένου ,σε ότι αφορά την άθληση. Σίγουρα θα έχει και τις εξειδικευμένες γνώσεις ,που αφορούν τις ειδικότητες του. Πολύ δύσκολα όμως θα τον χαρακτήριζα “Personal Trainer”. Το να είσαι προσωπικός γυμναστής είναι θα λέγαμε κάτι σαν «ιατρός παθολόγος», θα πρέπει να γνωρίζεις πολλά ,αλλά και να τα χρησιμοποιείς με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την περίπτωση.

Γι’ αυτό το λόγο ας δούμε αναλυτικότερα τι θα πρέπει κανείς να αναμένει από έναν Προσωπικό Γυμναστή; Έτσι ίσως σας βοηθήσω να διακρίνετε αν έχετε κάνει την σωστή επιλογή…..

 

  1. Καταρχήν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτος Πανεπιστημίου (Τ.Ε.Φ.Α.Α).
  2. Θα πρέπει να έχει καταρτιστεί επιπλέον πάνω σε θέματα “personal trainer” με σεμινάρια, αν η ειδικότητα του δεν σχετίζεται με το fitness (όλα αυτά θα υπάρχουν στο βιογραφικό του. Μην ντραπείτε να το ζητήσετε – είναι καθαρά θέμα συνεργασίας)
  3. Καλό θα είναι να έχετε κάποιες καλές συστάσεις για αυτόν που θα επιλέξετε.
  4. Ξεκινώντας λοιπόν στο πρώτη σας συνάντηση ο Προσωπικός Γυμναστής θα πρέπει να αφιερώσει σημαντικό χρόνο για να σας γνωρίσει. Θα πρέπει να μάθει για το αν έχετε ξανασχοληθεί με αθλητισμό, τα χόμπι που σας αρέσουν, τι σας ενθουσιάζει και τι όχι, τι επιδιώξεις έχετε για την ενασχόληση σας με την γυμναστική κ.τ.λ. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για τον σχεδιασμό του προγράμματος που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο εσάς. Μην πιστέψετε ότι τον πληρώνετε για να σας πιάνει κουβεντούλα. Αντίθετα να φοβάστε και να ψάξετε για άλλον αν σας ξεκινήσει κατευθείαν με το πρόγραμμα.
  5. Στην συνέχεια θα πρέπει να σας πάρει κάποιες από τις ακόλουθες μετρήσεις (αν όχι όλες). Όπως μέτρηση σωματικού βάρους, λίπους, πίεση, καρδιακού σφυγμού. Να  ελέγξει την ευλυγισία και την  δύναμη σας.
  6. Είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς να μετρήσει το πόσες θερμίδες καταναλώνεται την ημέρα , προκειμένου να είναι σε θέση να σας διαμορφώσει το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής. Αν έχετε ήδη διαιτολόγο θα πρέπει οπωσδήποτε ο Personal trainer να έρθει σε επαφή μαζί του. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι απαραίτητη.
  7. Θα πρέπει όλες τις μετρήσεις να τις καταγράφει σε τακτά χρονικά διαστήματα  και κάθε φόρα να βλέπετε και εσείς την πρόοδό σας.
  8. Θα πρέπει να σας δίνει ασκήσεις. Θα πρέπει να σας αναφέρει την χρησιμότητα της κάθε άσκησης και να σας συμβουλεύει για την σωστή εκτέλεσή της. Είναι σημαντικό να σας τονώνει την ψυχολογία κατά την διάρκεια των ασκήσεων και να μην παραμένει απλός παρατηρητής.
  9. Εάν συμβεί να έχετε κάποιο μικρό τραυματισμό ενημερώστε τον Προσωπικό σας Γυμναστή και αυτός θα πρέπει να προσαρμόσει αναλόγως το πρόγραμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να σχεδιάσει και νέο πρόγραμμα όπως στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης ή σε περίοδο ανάρρωσης μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό.
  10. Είναι σημαντικό ο γυμναστής να εκτελεί ο ίδιος πρώτα τις ασκήσεις για εσάς.
  11. Οι Προσωπικοί Γυμναστές θα πρέπει να είναι καταρτισμένοι πάνω σε θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις αθλουμένων. Όπως σε αυτούς που πάσχουν από αρθριτικά, καρδιοπάθειες,  σε όσους είναι διαβητικοί. Η βοήθειά τους θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους, που τόσο έχουν ανάγκη. Επίσης να έχουν γνώσεις σε θέματα όπως άσκηση κα εγκυμοσύνη, άσκηση και Τρίτη ηλικία.

 

Όπως βλέπουμε ο Προσωπικός Γυμναστής πρέπει να είναι πολύ καλά διαβασμένος για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση. Και όχι μόνο διαβασμένος αλλά και διαρκώς ενημερωμένος με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο προκειμένου να παρέχει άρτιες υπηρεσίες σε αυτούς που τον «ταΐζουν».

Ελπίζω να σας βοήθησα σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό. Δεν έχω παρά να σας ευχηθώ “Καλή επιλογή”.

 

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.