Ασκηθείτε σύμφωνα με το σωματότυπό σας

Ασκηθείτε σύμφωνα με το σωματότυπό σας

Ο σωματότυπός μας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα γονίδιά μας. Ορισμένοι έχουμε την τάση να αποθηκεύουμε το λίπος στην κοιλιά και άλλοι στην περιφέρεια. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας και βελτιώστε την εικόνα του. Η σωστή άσκηση μπορεί να αμβλύνει το όποιο πρόβλημα υπάρχει σε συγκεκριμένα σημεία και να βελτιώσει τα ήδη καλοσχηματισμένα του κορμιού σας. Να θυμάστε πως ένα ακατάλληλο πρόγραμμα μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο γυμναστής Μάριος Χατζίκας, σας προτείνει τις κατάλληλες ασκήσεις για το σωματότυπό σας.

Αν είστε μήλο

Το προφίλ σας: Το σώμα σας είναι στρογγυλεμένο, το λίπος συγκεντρώνεται στην κοιλιά και στο στομάχι. Οι γλουτοί είναι μικροί και επίπεδοι, οι μηροί αδύνατοι και τα πόδια λεπτά.
Ποιες ασκήσεις να προτιμήσετε
Αεροβική: Κάψτε λίπος με αεροβική άσκηση κάνοντας 3 φορές την εβδομάδα, από 20΄, ώσπου να φτάσετε σταδιακά τις 5 φορές, από 30΄.
Κοιλιακούς: Οι πλάγιοι κοιλιακοί θα βοηθήσουν να ξεχωρίσει η μέση σας από τον υπόλοιπο κορμό. Σταδιακά, αυξήστε σε 3 σετ των 15-20 επαναλήψεων.
Ενδυνάμωση των κάτω άκρων: Χρησιμοποιήστε σταδιακά μεγαλύτερο βάρος (π.χ. 2 βαράκια των 4-6 κιλών) μειώνοντας παράλληλα τις επαναλήψεις. Οι ασκήσεις με βάρη είναι κατάλληλες αν χρησιμοποιήσετε λίγα κιλά για το άνω μέρος και επικεντρώσετε την προσοχή σας στην ενδυνάμωση του κάτω μισού του σώματος σας.
Σας ταιριάζει το τένις και το περπάτημα, όχι όμως και το τρέξιμο, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει τραυματισμούς στα γόνατα, επειδή το σώμα σας είναι βαρύ και τα πόδια σας αδύνατα.

Αν είστε αχλάδι

Το προφίλ σας: Τα χέρια είναι μακριά και λεπτά, το στέρνο στενό και ο κορμός λεπτός. Οι γλουτοί είναι φαρδύτεροι από τους ώμους. Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια.
Ποιες ασκήσεις να προτιμήσετε
Έντονη αεροβική: Κάψτε το περιττό λίπος που συγκεντρώνεται στη λεκάνη, με συστηματική αεροβική άσκηση. Ξεκινήστε 3 φορές την εβδομάδα, από 20 λεπτά, και σταδιακά αυξήστε σε 5 φορές, από 30 λεπτά. Σμιλέψτε τους γοφούς σας, κάνοντας πολλές επαναλήψεις (πάνω από 15-20) για μηρούς/γλουτούς και περισσότερα από 1 σετ.
Ενδυνάμωση των άνω άκρων, για να υπάρχει ισορροπία στη σιλουέτα σας.
Το κολύμπι θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε το αδύναμο πάνω μέρος του σώματος, ενώ το σχοινάκι είναι ιδανικό για να «κάψετε» το λίπος στους γλουτούς. Επίσης, κάντε σχοινάκι, στατικό ποδήλατο με μικρή αντίσταση και υψηλή ταχύτητα, άρσεις ποδιών στο πλάι σε όρθια στάση.

Αν έχετε καμπύλες

Το προφίλ σας: Οι ώμοι έχουν αντίστοιχο φάρδος με τους γοφούς. Η πλάτη είναι συνήθως αδύνατη, η μέση είναι λεπτή, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό σχήμα της κλεψύδρας ενώ τα οπίσθια είναι τονισμένα.
Ποιες ασκήσεις να προτιμήσετε
Πρόγραμμα ενδυνάμωσης: Αν και έχετε καμπύλες, δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα λίπους στο σώμα σας. Διατηρηθείτε σε καλή φυσική κατάσταση ακολουθώντας συστηματικά ένα γενικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης, συνδυασμένο με αεροβική άσκηση. Τριάντα λεπτά αεροβικής άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα, αρκούν.
Εκτάσεις και προβολές: Επιμείνετε στα κάτω άκρα (μηρούς/γλουτούς), αφού το λίπος τείνει να εγκαθίσταται στους μηρούς και τους γοφούς.
Κοιλιακούς: Θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε την αδύνατη μέση σας.
Γιόγκα ή πιλάτες: Επειδή το σώμα σας χρειάζεται ενδυνάμωση μια καλή ιδέα θα ήταν να τα δοκιμάσετε.
Ακόμη, μπορείτε να ασκηθείτε και με μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ενώ σας ταιριάζει πολύ και το κολύμπι. Επίσης, κάντε σχοινάκι, στατικό ποδήλατο με χαμηλή ένταση και υψηλή ταχύτητα, γρήγορο περπάτημα, σκι.

Αν έχετε μονοκόμματο σώμα

Το προφίλ σας: Συνήθως η μέση δεν ξεχωρίζει, το στήθος είναι μικρό, τα χέρια και τα πόδια είναι λεπτά και μακριά. Τα οπίσθια είναι μικρά και επίπεδα.
Ποιες ασκήσεις να προτιμήσετε
Αεροβική: Τριάντα λεπτά αεροβικής άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα, αρκούν.
Βάρη: Χτίστε τους μυς, ξεκινώντας με μικρό βάρος, γιατί είστε αρκετά αδύναμοι, και αυξήστε σταδιακά το βάρος και τις επαναλήψεις.
Για ενδυνάμωση: Δοκιμάστε γιόγκα ή πιλάτες ή επιλέξτε το κολύμπι.
Η λεπτή σας σιλουέτα είναι ιδανική για χορό και μπαλέτο.
Επίσης κάντε διατατικές ασκήσεις, step, κοιλιακοί, ροκανίσματα, push-ups.

Το μυστικό

Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση ταιριάζει σε όλους τους σωματότυπους. Βελτιώστε το σώμα σας, μάθετε να το αγαπάτε και αυτό θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο!

omorfamistika.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.