«Ασπίδα» η γυμναστική από τον καρκίνο προστάτη

«Ασπίδα» η γυμναστική από τον καρκίνο προστάτη

Οι άντρες που γυμνάζονται συστηματικά μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη _ ακόμα και τις επιθετικές, ραγδαία εξελισσσόμενες μορφές του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ ανακάλυψαν ότι όσοι άντρες γυμνάζονται ήπια (έκαναν 3 έως 6 ώρες περπάτημα με γρήγορο βήμα την εβδομάδα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο.

Η σχετική μελέτη σε 190 άντρες που υποβλήθηκαν σε βιοψία προστάτη έδειξε πως οι ασκούμενοι είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με όσους διήγαν καθιστική ζωή. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το εύρημα πως με το περπάτημα (ή αντίστοιχης έντασης άσκηση) μειώνονταν κατά 86% οι πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος της αμερικανικής «Επιθεώρησης Ουρολογίας» και, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Στίβεν Τζ. Φρίντλαντ από το Κέντρο Προστάτη του πανεπιστημίου, «δίνουν ένα ισχυρό κίνητρο στους άντρες για να γυμνάζονται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, από τους 111 εθελοντές που δεν γυμνάζονταν καθόλου, οι μισοί είχαν τελικά καρκίνο του προστάτη. Αντίστοιχα, από τους υπόλοιπους που γυμνάζονταν, μόλις το 27% είχαν καρκίνο του προστάτη.

Μεταξύ εξάλλου όσων είχαν τελικά καρκίνο, πιο επιθετικές μορφές της νόσου είχε το 51% των εθελοντών που δεν γυμνάζονταν έναντι του 22% όσων γυμνάζονταν έστω και 1-3 ώρες την εβδομάδα.

Η γυμναστική παρέμεινε ισχυρός προστατευτικός παράγοντας, ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, όπως η ηλικία και το σωματικό βάρος.

Η γυμναστική μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη επειδή χαμηλώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών οι οποίες μπορεί να διεγείρουν την ανάπτυξή του και επειδή δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.