Ασθενείς με άσθμα και τα οφέλη τους απο τη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση

Ασθενείς με άσθμα και τα οφέλη τους απο τη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση

Ασθενείς με άσθμα και τα οφέλη τους απο τη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση

Τι είναι το “Άσθμα” ;


Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. Η πνευμονική ενδοτικότητα είναι φυσιολογική αν και η φυσιολογική τελική εκπνοή (FRC) μπορεί να είναι πολύ αυξημένη λόγω υπερβολικής στένωσης των αναπνευστικών αεραγωγών. Η στένωση των βρόγχων, που μπορεί να εμφανισθεί μετα απο έκθεση σε πολλα και διαφορετικά ερεθίσματα, οφείλεται τόσο σε βρογχόσπασμο (σπασμό των λείων μυών που περιβάλλουν τους βρόγχους), όσο και σε φλεγμονώδη διήθηση του βρογχικού τοιχώματος, με αποτέλεσμα αφ’ενός πάχυνση του τοιχώματος από οίδημα και διήθηση από φλεγμονώδη κύτταρα, και αφ’ετέρου απόφραξη του αυλού από βύσματα βλέννης.

Συμπτώματα
Εκδηλώνεται με χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και οξύ βρογχόσπασμο και τα συμπτώματα είναι: η δύσπνοια, ο βήχας και ο συριγμός. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι ήπιας μορφής έως έντονα. Το άσθμα δεν είναι ένα στατικό νόσημα αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και η βαρύτητά του ποικίλει τόσο στο χρόνο όσο και από ασθενή σε ασθενή.

ΑΣΘΜΑ κ’ ΑΣΚΗΣΗ
Η συχνή άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής αυτών των ατόμων.
Η άσκηση είναι όχι μόνο μια φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα, αλλά και προϋπόθεση υγείας.
Υπάρχουν,όμως,ορισμένες προϋποθέσεις :


Οι περισσότεροι άνθρωποι με άσθμα παρουσιάζουν κρίσεις άσθματος όταν ασκούνται σε κρύο ή ξηρό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης (ξεκούρασης) ο αέρας που εισπνέουν αυτά τα άτομα μέσω της ρινικής κοιλότητας θερμαίνεται, υγραίνεται και φιλτράρεται καθώς διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης τα άτομο με άσθμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται πιο γρήγορη μέσω του στόματος. Οι αεροφόροι οδοί αντιδρούν στον κρύο και ξηρό αέρα και οι μύες γύρω από τις οδούς συσπώνται και σφίγγουν.

Το άσθμα ταλαιπωρεί στις μέρες μας ένα στα τρία ή τέσσερα παιδιά και έναν στους δέκα ενηλίκους. Αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά στους αθλητές. Όσο μάλιστα αυξάνονται οι επιδόσεις τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος. Περισσότερο επηρεάζονται οι αθλητές δρόμων αντοχής ή ποδηλασίας, με ποσοστά γύρω στο 15%- 20%.
Το άσθμα κατά την άθληση εμφανίζεται διότι η ξηρότητα του αέρα που εισπνέεται «ξεραίνει» τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή και συμπτώματα βρογχόσπασμου, όπως βήχας και δύσπνοια, σε όσους έχουν την προδιάθεση αυτή. Αν φανταστεί κανείς ότι η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα σε έναν ασκούμενο είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές περισσότερη από εκείνην που φυσιολογικά αναπνέουμε, καταλαβαίνει πως μπορεί και τα αντίστοιχα συμπτώματα να είναι πολύ περισσότερα.

Μερικά συμπτώματα που προκαλούνται από την άσκηση στα άτομα με άσθμα είναι:

Βήχας
Λαχάνιασμα
Ένα αίσθημα συμπίεσης του θώρακα
Υπερβολική εξάντληση

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή συχνότερα , μετά το τέλος της άσκησης. Ο τύπος της άσκησης , η διάρκεια της άσκησης καθώς και η έντασης της είναι πάρα πολύ σημαντικοί παράγοντες για τα ασθματικά άτομα που κάνουν άσκηση και θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα.

Ουσιαστικά η έντονη άσκηση για πάνω από 6 λεπτά σε κρύο και ξηρό περιβάλλον είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει κρίσεις άσθματος.


 

Προετοιμασία για την άσκηση :

Θα πρέπει να αποτραπεί η πρόκληση κρίσης άσθματος με το να προετοιμάσουμε το άτομο για άσκηση να ακολουθήσει μερικούς έξυπνους και ασφαλής τρόπους.

Σιγουρευτείτε ότι το άσθμα σας καθημερινά είναι καλά ρυθμισμένο
Χρησιμοποιήστε το φαρμακευτικό προϊόν για το άσθμα 5 έως 10 λεπτά πριν την προθέρμανση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες
Κάντε προθέρμανση με χαμηλής έντασης άσκηση και επίσης κάντε διατάσεις για 10 με 15 λεπτά πριν ξεκινήσετε κάποιο άθλημα ή άσκηση
Κάντε πάντα αποθεραπεία

Κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας
Αν κατά τη διάρκεια της άσκησης νιώσετε κρίση άσθματος τότε:

Σταματήστε οποιαδήποτε δραστηριότητα
Ακολουθήστε το πρόγραμμα δράσης για το άσθμα (θεραπεία).
Πάρτε 4 εισπνοές από το ειδικό στόμιο για την ανακούφιση του άσθματος.
Πάρτε 4 αναπνοές από τον ειδικό μηχανισμό μετά από κάθε λήψη του φαρμάκου.
Περιμένετε 4 λεπτά.
Επιστρέψτε πίσω στην άσκηση μόνο εάν τα συμπτώματα δεν έχουν αποχωρήσει.
Εάν τα συμπτώματα επανέλθουν τότε χρησιμοποιήστε τον ειδικό μηχανισμό εισπνοής όπως και προηγουμένως. Μην επιστρέψετε σε οποιαδήποτε άσκηση ή δραστηριότητα για το υπόλοιπο της ημέρας και επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Το ειδικό μηχάνημα εισπνοής που ανακουφίζει από τις κρίσεις άσθματος είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε μέσα από το στόμιο να εξέρχεται το ειδικό φάρμακο για το άσθμα. Το Bricanyl είναι το μόνο φάρμακο που είναι διαθέσιμο με ξηρό αέρα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ειδικό μηχανισμό εισπνοής.

Πότε να αποφεύγετε την άσκηση
Θα πρέπει κανείς να αποφεύγει την άσκηση εάν:


Το άσθμα δεν μπορεί να ελεγχθεί (σοβαρές κρίσεις)
Όταν είστε άρρωστοι (κρυωμένοι ή γρίπη)
Η μέγιστη τιμή της ροής (κατά την αναπνοή) είναι 80 % μικρότερη από το συνηθισμένο

Τι πρέπει να θυμάστε


Συχνή άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής αυτών των ατόμων.
Μην αφήσετε το άσθμα να σταθεί εμπόδιο σε κάθε σας δραστηριότητα.
Έντονη άσκηση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ασκησιογενές άσθμα
Το ασκησιογενές άσθμα μπορεί να προληφθεί με φαρμακευτική θεραπεία και με κατάλληλη προετοιμασία για άσκηση.

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.