Δίαιτα αποτοξίνωσης ή ισορροπημένη διατροφή;

Δίαιτα αποτοξίνωσης ή ισορροπημένη διατροφή;

Ο όρος αποτοξίνωση χρησιμοποιείται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό. Διάφορες δίαιτες κυκλοφορούν με τον τίτλο «Δίαιτα Αποτοξίνωσης». Οι πιο συχνοί ισχυρισμοί αυτών των τύπων δίαιτας είναι η μαγική απώλεια βάρους, η καλύτερη πέψη, η καλύτερη όψη νυχιών, μαλλιών και δέρματος, καλύτερη ενεργειακή απόδοση του οργανισμού, ενίσχυση ανοσοποιητικού και περιορισμός της κυτταρίτιδας.
Οι Δίαιτες αποτοξίνωσης, μπορούν να διαρκέσουν μια ημέρα μέχρι και ένα μήνα και περιλαμβάνουν:
. Κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών
. Κατανάλωση τσαγιού και βοτάνων
. Νηστεία για μικρές χρονικές περιόδους
. Αποφυγή αμυλούχων τροφών όπως ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες
. Αποφυγή κρέατος και γαλακτοκομικά τροφίμων
. Κατανάλωση μιας περιορισμένης ποικιλίας τροφίμων
. Αποφυγή καφεΐνης και οινοπνεύματος

Τι είναι οι όμως οι τοξίνες

Τοξίνη είναι κάθε χημική ουσία που μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Οι τοξίνες συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του αέρα που και του νερού. Το νερό για παράδειγμα είναι γεμάτο από χλωριούχες ενώσεις, φυτοφάρμακα, όπως παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα και αντιβιοτικά και βαριά μέταλλα.

Σύμφωνα με τη WWF και τα στοιχεία του προγράμματος DETOX, τροφική αλυσίδα του ανθρώπου είναι μολυσμένη με παραπροϊόντα της βιομηχανικής δραστηριότητας όπως βαρέα μέταλλα, οργανικά πολυμερή, διαλύτες, διοξίνες κ.α. Η χρήση οικιακών χημικών όπως απορρυπαντικά, αντικολλητικά σκεύη και πλαστικά επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση.

Οι τοξίνες προσλαμβάνονται από το πεπτικό σύστημα και εισέρχονται στο εσωτερικό του οργανισμού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η συνήθης πορεία τους είναι προς το συκώτι και τα νεφρά, όπου αντίστοιχα διασπώνται και διυλίζονται. Αν και αρκετές από αυτές έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στους ιστούς, οι περισσότερες αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τις απεκκρίσεις.

Δίαιτες αποτοξίνωσης
Η βασική ιδέα πίσω από μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι η στέρηση του οργανισμού από «επιβλαβείς» τροφές και ακολούθως τον βομβαρδισμό του με τις «ευεργετικές». Οι πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν μια έως δύο μέρες αποκλειστικής δίαιτας με χυμούς και τέσσερις έως πέντε μέρες δίαιτα φυτικών τροφών όπως ρύζι, φρούτα, λαχανικά στον ατμό. Οι τροφές που αποκλείονται συνήθως είναι το κόκκινο κρέας, το αλεύρι, η ζάχαρη και τα αυγά.

Άλλες δίαιτες φτάνουν στο σημείο να προτείνουν αποκλειστικά δίαιτα με νερό για μια ή δύο μέρες και τη σταδιακή χορήγηση φυτικών τροφών ακολούθως. Αρκετές επίσης ενθαρρύνουν τη χρήση καθαρτικών φαρμάκων ή ακόμη και τα καθαρτικά κλύσματα για τον καθαρισμό του κατώτερου τμήματος του εντέρου.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το τι μπορεί να κάνει μια τέτοια δίαιτα: Από την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών μέχρι την ενίσχυση του οργανισμού με περισσότερη ενέργεια ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες συγκέντρωσης και να μπορούν όσοι την εφαρμόζουν να σκέφτονται καθαρά.

Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο οργανισμός από μόνος του μπορεί κάλλιστα να απαλλαγεί από υπό-προϊόντα και τοξίνες μέσω των νεφρών, των πνευμόνων, του δέρματος και του ήπατος. Μάλιστα, οι αυστηρές δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό σας μακροχρόνια. Κι αυτό γιατί η απώλεια βάρους δεν προκύπτει από την αποβολή τοξινών, άλλα από την πολύ χαμηλή κατανάλωση θερμίδων. Η απότομη απώλεια βάρους από αποτοξινωτικές δίαιτες δεν οφείλεται σε απώλεια λίπους, αλλά σε απώλεια υγρών, γλυκογόνου (τα αποθέματα υδατανθράκων του σώματος), μυϊκής μάζας, και όχι λίπους. Επίσης η στέρηση υδατανθράκων οδηγεί τον οργανισμό στην αποδόμηση των μυϊκών του πρωτεϊνών και την παραγωγή τοξικών ουσιών, όπως είναι οι κετόνες, οι οποίες τον βλάπτουν. Επιπλέον οι δίαιτες αυτές δημιουργούν αισθήματα κόπωσης λόγω έλλειψης ενέργειας, ζάλης και αδυναμίας. Επιπλέον, το σώμα δε λαμβάνει τα κατάλληλα καύσιμα για άσκηση, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ευεξίας και υγιούς συντήρησης βάρους. Εξάλλου, όταν επιστρέφετε στις παλιές διατροφικές σας συνήθειες, μετά από μία δίαιτα αποτοξίνωσης, οποιαδήποτε απώλεια σωματικού βάρους έχει επιτευχθεί, είναι πιθανό να επαναπροσληφθεί!

Η διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών
Όσοι υπερασπίζονται τις δίαιτες αποτοξίνωσης προωθούν την υπερκατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών. Φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και πρέπει όλοι να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως, είτε με τα γεύματα είτε ως σνακ ή επιδόρπια.
Παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αλλά κανένα τρόφιμο δεν μπορεί από μόνο του να προσφέρει πλήρη θρεπτική κάλυψη. Αυτό που ισχύει είναι ότι μόνο η ποικιλία τροφίμων συμβάλλει στην ισορροπημένη διατροφή.

Τα προτερήματα της Ισορροπημένης διατροφής
Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, οινοπνεύματος, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Εντούτοις, για να διατηρηθούν τα βέλτιστα επίπεδα υγείας, η καλύτερη προσέγγιση είναι η ισορροπημένη διατροφή. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων διαφορετικών φρούτων και λαχανικών ημερησίως, η αφθονία των δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχου κρέατος, ψαριού και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέλος, είναι απαραίτητη η συστηματική φυσική δραστηριότητα.

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.