Διατροφή και άσκηση μειώνουν τα ποσοστά του καρκίνου

Διατροφή και άσκηση μειώνουν τα ποσοστά του καρκίνου

Σήμερα υπολογίζεται όπως λένε οι νεότερες μελέτες, ότι το 40% των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού στις χώρες του Δυτικού κόσμου μπορεί να προληφθεί μέσω της σωστής διατροφής, της αύξησης της φυσικής άσκησης και του ελέγχου του σωματικού μας βάρους. Απλά στην ουσία και στη σύλληψη τους μέτρα όπως το να πηγαίνεις με το ποδήλατο ή με τα πόδια στη εργασία σου και να αντικαταστήσεις τις πολύ λιπαρές τροφές με φρούτα και λαχανικά, μπορούν να δράσουν θετικά στην πρόληψη αυτών των μορφών (του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού) και πολλών άλλων μορφών καρκίνου.
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά να επιλέξουμε μια τάση υγιεινής διαβίωσης στα πλαίσια μιας «καθαρής ζωής». Σύμφωνα με την έκθεση του παραπάνω φορέα περίπου το 1/3 των 12 πιο κοινών καρκίνων στις δυτικές χώρες και περίπου το 1/4 στις φτωχότερες χώρες θα μπορούσαν να προληφθούν με σωστή διατροφή, άσκηση και τακτικό έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Σε αυτές τις μορφές συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι του λάρυγγα, των πνευμόνων και του εντέρου. Σημειωτέον ότι στα παραπάνω στατιστικά δεν λαμβάνεται υπόψη η βλαβερή επίδραση του καπνίσματος, που όπως έχει υπολογισθεί από μόνο του ευθύνεται για περίπου το 1/3 των καρκίνων.
Αναμένεται μια σημαντική αύξηση στο σύνολο των ποσοστών του καρκίνου καθώς ο πληθυσμός γερνάει, η αναλογία των υπέρβαρων ατόμων αυξάνεται όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι γίνονται όλο και λιγότερο δραστήριοι και καταναλώνουν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και τροφές υψηλής ενεργειακής πυκνότητας. Όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν αν για παράδειγμα στα σχολεία και τους χώρους εργασίας ενθαρρυνόταν ουσιαστικά η σωματική άσκηση και αν περιοριζόταν δραστικά ή γιατί όχι και να απαγορευθούν εντελώς οι ανθυγιεινές τροφές. Το κράτος και οι δημοτικές αρχές οφείλουν να δημιουργήσουν ποδηλατοδρόμους και δρόμους για περπάτημα και φυσικά οι καταναλωτές πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους διατροφική παιδεία, να ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα επιλέξουν και να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι απολύτως υγιεινά.

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.