Διατροφικές Καταχρήσεις και όχι μόνο

Διατροφικές Καταχρήσεις και όχι μόνο

Καταχρήσεις

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Τι ζημιά έγινε: Πιθανόν θα έχετε βάλει κάποια κιλά και θα έχετε γεμίσει τις κυριότερες αρτηρίες σας με λίπος, κάτι που σας κατατάσσει ψηλά στην λίστα των καρδιακών παθήσεων ή των εγκεφαλικών. Μια δίαιτα που είναι υψηλή σε λίπος, είναι χαμηλή σε βιταμίνες και μέταλλα, άρα μάλλον θα αισθάνεστε γενικά κουρασμένοι και θα υποφέρετε από κρυολογήματα και γρίπη. Έχετε επίσης κάνει τον εαυτό σας ευάλωτο σε χρόνιες σοβαρές ασθένειες όπως καρδιακές προσβολές και καρκίνο.
Πως να το ξεπεράσετε: Περιορίστε τα λίπη και προτιμήστε τα κορεσμένα από τα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία δεν είναι και τόσο άσχημα για την υγεία σας. Τρώτε σύνθετες αμυλούχες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, μαύρο ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φασόλια, όσπρια και πάρετε συμπληρώματα πολυβιταμινών και μετάλλων καθώς και βιταμίνη C. Αν δεν θέλετε να γίνετε χορτοφάγοι, συμπληρώνετε την διατροφή σας με πουλερικά χωρίς την πέτσα, ψάρια ή ένα καλό κομμάτι κόκκινο κρέας. Ακόμη κάντε αεροβική άσκηση.
Πόσο θα διαρκέσει: Ο κανόνας είναι ότι χρειάζονται τόσοι μήνες για να αναρρώσετε, όσους μήνες διαρκούσε και η κατάχρηση αυτή.
Είναι πια αργά: Ποτέ δεν είναι αργά. Για πχ. αν είστε 40 χρονών και καταφέρετε να μειώσετε το επίπεδο χοληστερόλης του αίματος κατά 10% θα μειώσετε στο μισό τον κίνδυνο καρδιακής ασθένειας. Οι μικρές αλλαγές μπορούν πράγματι να βελτιώσουν την υγείας σας.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΥΜΝΑΣΤΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Τι ζημιά έγινε: Είστε πολύ άκαμπτοι και έτσι ένα απλό τέντωμα για να φτάσετε κάτι σε ένα ψηλό ράφι είναι αρκετό για να σας θέσει τελείως εκτός δράσης. Η αεροβική σας κατάσταση είναι πιθανόν σε τέτοιο σημείο, που ο λόγος που αποφεύγετε την γυμναστική είναι επειδή κουράζεστε πάρα πολύ. Η συνέπεια είναι να κάνετε ακόμα πιο λιγότερη γυμναστική. Οι μυς σας έχουν εξασθενίσει και χάνετε όλα τα πλεονεκτήματα της άσκησης – το μειωμένο κίνδυνο από ασθένειες, την καλή διάθεση και την ικανότητα συγκέντρωσης και αντιμετώπισης του στρες.
Πως να το ξεπεράσετε: Αρχίστε αργά, διαφορετικά θα βάλετε την καδριά σας σε κίνδυνο και θα καταστρέψετε τους συνδέσμους, τους μυς και τους τένοντες, αν είστε υπέρβαρη. Εξασκηθείτε για 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα και ποικίλλετε την ένταση. Σε έναν διάδρομο, για πχ. αρχίστε περπατώντας γρήγορα(4 mph) που μάλλον θα σας αφήσει ιδρωμένους, και μετά κάντε ελαφρύ jogging και σταδιακά επιταχύνετε ή αλλάζετε κλίση. Για να κάνετε αρκετή αεροβική εξάσκηση θα χρειαστείτε να εξασκείτε την καρδιά σας στο 70% του μέγιστου ρυθμού. Για να εξασκείτε στον μέγιστο βαθμό, θα πρέπει να αφαιρέσετε από την ηλικία σας τον αριθμό 220. Μπορείτε να φοράτε ένα από τα ειδικά(monitors) στον καρπό σας για να μετράτε τον καρδιακό ρυθμό σας.
Πόσο θα διαρκέσει: Αν προπονείστε σοβαρά, θα μπορέσετε να πάρετε μέρος σε Μαραθώνιο μέσα σε 4 – 6 μήνες. Σε 3 μήνες θα είστε σε μια λογική fit κατάσταση.
Είναι πια αργά: Όχι δεν είναι , αλλά όσο πιο νέος είστε τόσο πιο γρήγορα θα γίνετε fit. Αν είστε άνω των 35 χρονών και έχετε ιστορικό υψηλής πίεσης αίματος, καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη ή άσθματος, επισκεφθείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε το προπονητικό σας πρόγραμμα.

ΑΛΚΟΟΛ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 14,2 ΛΙΤΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τι ζημιά έγινε: Μετά από μια αρκετά μεγάλη δόση αλκοόλ, η ιδέα του hangover είναι το λιγότερο που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Περιπτώσεις όπως παραπάτημα, το να παρασυρθείτε από ένα όχημα, το να καταστρέψετε το σπίτι σας και ο εμπρησμός είναι απλά μερικοί από τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσετε. Συμφωνά με μια πρόσφατη αναφορά από το Institute of Alcohol Studies, σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι 2 στις 3 βίαιες επιθέσεις οφείλονται σε μεθύσι και η αιτία αυτή σύμφωνα με το British Medical Association (BMA), οφείλεται και για το 1/3 των θυμάτων δολοφονιών. Ο(BMA) λέει επίσης ότι το 40-80% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και το 40% των περιστατικών πυρκαγιάς οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση ποτού. Οι πιθανότητες ερωτικής επαφής χωρίς προφύλαξη είναι πολύ αυξημένες όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι μεθυσμένοι, κάτι που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του AIDS- αν και υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα αποφυγής του, μιας και ο άντρας δεν θα είναι σε θέση να πετύχει μια ικανοποιητική στύση, όταν είναι μεθυσμένος. Σημειώστε επίσης ότι εκτός των άλλων θα είστε αφυδατωμένοι. Αν κάθε εβδομάδα πίνετε πάνω από 50 ποτά έχετε αυξήσει όλες τις πιθανότητες ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – καταστροφή του συκωτιού, καρκίνος του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου, καρδιακά προβλήματα, αναιμία, παγκρεατίτιδα, ηπατίτιδα και νευρικό εκφυλισμό. Η σεξουαλική σας ζωή θα χαρακτηρίζεται από μια πλήρη αποτυχία αφού δεν θα μπορεί ο άνδρας να διατηρήσει μια σωστή στύση, κάτι που συντελεί σε οικογενειακή βία.
Πως να το ξεπεράσετε: Μετά από ένα γερό μεθύσι, ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε πραγματικά να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι να πιείτε πολύ νερό για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση. Για να το περιορίσετε χρειάζεται να κατανοήσετε τον τρόπο που πίνετε. Κρατήστε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε τις διαθέσεις σας και τις περιπτώσεις στις οποίες πίνετε και προσπαθήστε να ελέγχετε το πόσο και το πότε πίνετε. Προσπαθήστε η μείωση αυτή να γίνετε σταδιακά γιατί αν γίνει απότομα, θα παρουσιάσουμε συμπτώματα όπως ένταση και ευερεθιστικότητα, στομαχόπονο, ελαφρύ τρέμουλο και άγχος. Αυτό θα διαρκέσει το μέγιστο, μια με δύο εβδομάδες.
Πόσο θα διαρκέσει: Ένα βαρύ μεθύσι θα σας προκαλέσει ένα hangover που θα διαρκέσει πολλές ημέρες, επειδή χρειάζεται μια ώρα για να καθαριστεί εντελώς ένα ποτό από το σώμα σας. Αν το μειώσετε ή το σταματήσετε εντελώς, θα αισθάνεστε καλυτέρα σε λίγες εβδομάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πόσο καιρό θα χρειαστείτε για να επανέλθετε στην κανονική σας κατάσταση. Πρέπει να ξαναπρογραμματίσετε τη ζωή σας για να βρείτε άλλα πράγματα που θα αντικαταστήσουν το ποτό.
Είναι πια αργά: Ανάλογα με το πόσο και πότε πίνετε, μετά το πέμπτο ποτό να είστε σχεδόν σίγουροι ότι θα καταλήξετε το επόμενο πρωινό με hangover. Ποτέ δεν είναι αργά να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις κακές σας συνήθειες, αλλά όσο πιο πολύ το αναβάλετε, τόσο πιο πολύ δυσκολεύετε την κατάσταση.

20 ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Τι ζημιά έγινε: Το χαρακτηριστικό σας που θα υποστεί τα περισσότερα θα είναι η αναπνοή σας, που θα είναι ικανή να λιώσει πλαστικό στα 9 μέτρα. Σωματικά θα είστε εθισμένοι στην νικοτίνη, οι πνεύμονες σας έχουν καταστραφεί, λαχανιάζετε γρηγορότερα και το κυκλοφορικό σας σύστημα είναι σε άσχημη κατάσταση. Συνεχίζετε να αναπτύσσετε την πιθανότητα σας ανάπτυξης καρκίνου του λαιμού, του στόματος, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών καθώς και λευχαιμίας. Έχετε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες από έναν μη καπνιστή να πάθετε καρκίνο του πάγκρεας..
Πως να το ξεπεράσετε: Σημειώστε μια ημερομηνία στην οποία θα σταματήσετε το κάπνισμα- ο περιορισμός δεν λειτουργεί. Πετάξτε μακριά τα τσιγάρα, τον αναπτήρα και τα σταχτοδοχεία. Πιείτε πολύ νερό, το οποίο θα μπορέσει να καθαρίσει το σύστημα σας. Αρχίστε την εξάσκηση, θα σας βοηθήσει να ηρεμίσετε. Αν έχετε πονοκέφαλο ή πονόλαιμο, πανηγυρίστε. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας έχει ήδη αρχίσει να αναρρώνει. Ετοιμάστε μια στρατηγική που θα σας βοηθήσει να νικήσετε τις στιγμές του πειρασμού. Ποτέ μην έχετε στις τσέπες σας ούτε ένα τσιγάρο. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Η αποχή από το κάπνισμα σημαίνει αποταμίευση περισσότερων χρημάτων – για αυτό προγραμματίστε διακοπές. Αν ανησυχείτε μήπως παχύνετε, τρώτε φρούτα ή τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
Πόσο θα διαρκέσει: Τα καλά νέα είναι ότι θα επωφεληθείτε σχεδόν από όλα τα άμεσα αποτελέσματα. Μετά από 20 λεπτά η πίεση σας και ο παλμικός ρυθμός θα επιστρέψουν στο κανονικό και η κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και στα πόδια σας θα βελτιωθεί. Οχτώ ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, το επίπεδο οξυγόνου του αίματος σας επιστρέφει στα ίδια επίπεδα με αυτά ενός μη καπνιστή και οι πιθανότητες για ανάπτυξη καρδιακής προσβολής αρχίζουν να μειώνονται. Μετά από μια μέρα όλο το δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα έχει εξαλειφθεί από το σώμα σας και οι πνεύμονες σας αρχίζουν να καθαρίζουν την βλέννα και όλα τα απαίσια κατάλοιπα που συγκεντρώνονται στον οργανισμό ενός καπνιστή. Μετά την πάροδο δύο μόνο ημερών, δεν θα παραμείνει καθόλου νικοτίνη στον οργανισμό σας και η ικανότητα γεύσης και όσφρησης έχουν βελτιωθεί. Η αναπνοή σας γίνεται πιο ευκολότερη και τα επίπεδα ενέργειας σας αυξάνουν μετά από τρεις ημέρες. Μέσα σε2 με 12 εβδομάδες το κυκλοφορικό σας σύστημα βελτιώνεται περισσότερο και η αεροβική εξάσκηση θα γίνεται ακόμα πιο εύκολα. Ανάμεσα στους 3 με 9 μήνες, ο βήχας θα ελαττωθεί και οι πνεύμονες σας θα λειτουργούν περίπου 5-10% καλύτερα. Μετά από 5 χρόνια η πιθανότητα για καρδιακή προσβολή μειώνεται στο μισό του μη καπνιστή και σε 10 χρόνια είναι ίδια με του μη καπνιστή. Δέκα χρόνια που σταματήσατε το κάπνισμα, η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα είναι στο μισό από του μη καπνιστή.
Είναι πια αργά: Όχι σε οποιαδήποτε φάση και αν είστε μπορείτε να βελτιωθείτε αν κόψετε το κάπνισμα, αλλά όσο πιο πολύ καπνίζετε τόσο περισσότερη ζημιά θα δημιουργήσετε στον οργανισμό σας.

ΚΑΦΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Τι ζημιά έγινε: Όπως οι βαριά αλκοολικοί έχουν συνηθίσει τις επιδράσεις του αλκοόλ, έτσι και εσείς που πίνετε τακτικά καφέ δεν έχετε πιθανόν παρατηρήσει ότι τρέμετε ελαφρώς, έχετε ανεβασμένη πίεση αίματος, αναπνέετε γρηγορότερα, πηγαίνετε πολύ συχνά στην τουαλέτα και είστε συνεχώς σε ανεβασμένη κατάσταση. Αλλά οι μεγάλες δόσεις- περίπου 8-10 φλιτζάνια στιγμιαίος καφές καθημερινά – σας έχουν κάνει χρόνια νευρικούς και ευερέθιστους και μπορεί να υποφέρετε από έλλειψη συντονισμού, μυϊκού τρέμουλου και πονοκεφάλους. Γύρω στα 15 φλιτζάνια καφέ θα σας προκαλέσουν σφυρίγματα στα αυτιά, μυϊκούς σπασμούς, ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, ναυτία, εμετό, διάρροια και αϋπνία. Είναι θεωρητικά πιθανό να πεθάνετε από υπερβολική δόση, αλλά θα πρέπει να έχετε πιει γύρω στα 100 φλιτζάνια καφέ. Η καφεΐνη έχει αυξήσει την οξύτητα στο στομάχι σας υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να έχει την οξύτητα στις καρδιακές παθήσεις, στο έλκος, στον καρκίνο και στα ανεβασμένα επίπεδα λίπους στο αίμα σας. Η καφεΐνη έχει επίσης αποστερήσει ασβέστιο από το σώμα σας κάτι που μπορεί να χειροτερεύσει την οστεοπόρωση.
Πως να το ξεπεράσετε: Αν είστε συνηθισμένοι να πίνετε 6-7 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ σε καθημερινή βάση, τότε θα έχετε υψηλές πιθανότητες να σημειώσετε πονοκέφαλο, σύγχυση, έλλειψη συγκέντρωσης, αδιαθεσίες και κόπωση. Αυτά θα πρέπει να διαρκέσουν μόνο μια εβδομάδα περίπου, αλλά αν θέλετε να το αποφύγετε, μειώστε σταδιακά την δόση σας, κάνοντας τον καφέ σας ελαφρύτερο, χρησιμοποιώντας ντεκαφεϊνέ ή παραλείποντας ένα φλιτζάνι την ημέρα. Είναι δύσκολο ψυχολογικά να εγκαταλείψετε τελείως τον καφέ, επειδή – όπως και το κάπνισμα – είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήσετε τις ίδιες καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά πιείτε κάτι διαφορετικό.
Πόσο θα διαρκέσει: Μέσα σε μια μέρα, το 90% της καφεΐνης που έχετε καταναλώσει πρόσφατα, θα έχει καθαριστεί. Η αποστέρηση διαρκεί 5-7 ημέρες και σίγουρα μέσα σε μια εβδομάδα θα αισθάνεστε καλύτερα.
Είναι πια αργά: Όχι αλλά αν σας βοηθά να αισθάνεστε περισσότερο ήρεμοι, τότε όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.