Η άσκηση ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων

Η άσκηση ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων

Τα προγράμματα «Η άσκηση ως μέσο πρόληψης και Αποκατάστασης Χρόνιων Παθήσεων» και «Το ποδήλατο στην ζωή μας» παρουσίασαν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άθλησης, κ. Κώστας Παταβούκας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι ποδηλάτες της Εθνικής ομάδας, Χρήστος Βολικάκης, Ζαφείρης Βολικάκης, Στέλιος Αγγελίδης, Θανάσης Τσερεντζούλιας, Αγγελική Κουτσιονικολή. Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, κ. Θανάσης Τερζής

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Έχουμε περίπου 15 μήνες που δουλεύουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτή την ειδική αρμοδιότητα της υγείας που λέγεται άθληση και συνοδεύεται από την διατροφή. Έχουμε στηριχθεί στο ποδήλατο, ο κ. Παταβούκας με τον κ. Αηδόνη έχουν κάνει πολλά προγράμματα στην επαρχία για το ποδήλατο, για τα μικρά παιδιά, για τους μεγάλους, μέχρι και για τα γεράματα. Το ποδήλατο και η άθληση είναι μέσο για την διατήρηση της υγείας και όλος ο προηγμένος κόσμος αυτό πιστεύει. Σήμερα είμαστε εδώ για να πούμε κάτι ακόμα. Με την ευκαιρία που είναι και οι αθλητές της Εθνικής ομάδας της ποδηλασίας μαζί μας, λέμε στους Έλληνες που δεν έχουν κάνει πρωταθλητισμό, ότι ο Κώστας Παταβούκας με την ιδιότητα και του πρώην πρωταθλητή μπάσκετ και με την ιδιότητα του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου, θα δώσει από το site του Υπουργείου πρώτες συμβουλές στους ανθρώπους που είναι μίας κάποιας ηλικίας και θέλουν να κάνουν άθληση. Εμείς που στην ηλικία μας κάνουμε μπάσκετ, έχουμε γυμναστή που μας συμβουλεύει πώς να μην τραυματιστούμε, πώς να μην πάθουμε κάτι σοβαρό. Ο Κώστας Παταβούκας, λοιπόν, θα δώσει πρώτες συμβουλές ως πρελούδιο μία πλήρους τεκμηριωμένης επιστημονικά παρέμβασης που θα κάνει το Υπουργείο τον Μάιο, πριν, ή μετά από τις εκλογές δεν έχει σημασία, η δουλειά να γίνει και ας παρουσιαστεί από τους επόμενους, όλοι Έλληνες είμαστε. Η παρέμβαση θα αφορά στους ενήλικες που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά ταυτοχρόνως θα γίνει και μία παρέμβαση που θα αφορά σε ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια πάθηση, ή αναπηρία. Ο Κώστας Παταβούκας, λοιπόν, θα κάνει μία παρέμβαση για τον πολίτη, που θέλει να δει κάτι βιαστικά πριν παίξει το 5Χ5, ή το μονό μπασκετάκι στην γειτονιά, ή ακόμη να κάνει και τζόκινγκ. Θεωρούμε ότι είναι μία συμβουλή που δεν προέρχεται από τον αθλητισμό, αλλά από την άθληση, που μαζί με την διατροφή, αποτελούν τις βασικές πολιτικές υγείας στον προηγμένο κόσμο».

Στην ερώτηση «Ο βίος της Κυβέρνησης πρέπει να πάρει παράταση και πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ», ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Δεν θα μπορούσα με αυτή την περιβολή και σε αυτό τον χώρο να μιλήσω πολιτικά. Πολιτικά μίλησα για ένα θέμα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άθλησης, Κ. Κώστας Παταβούκας δήλωσε: «Είναι διακριτοί οι άξονες που κινείται ο ελληνικός αθλητισμός. Είναι ο αγωνιστικός αθλητισμός που είναι ο κύριος άξονας με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, αλλά είναι και ο άξονας του μαζικού αθλητισμού, της άθλησης για όλους. Προτεραιότητα μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες, με την βοήθεια των δήμων, μέσα από την συμμετοχή σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Βάλαμε το ποδήλατο μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, διότι θεωρούμε ότι όλοι μας έχουμε σχέση με το ποδήλατο, από παιχνίδι ξεκινώντας ως παιδιά. Το Σαββατοκύριακο στο site του Υπουργείου αυτό που θα γίνει, θα είναι μία κατάθεση δική μου, από την εμπειρία μου, χωρίς όμως να υποκαταστήσουμε την δουλειά των γιατρών. Δεν παίζουμε με την υγεία, αλλά προσπαθούμε απλώς να δείξουμε στον πολίτη ότι θα κερδίσει πολλά συμμετέχοντας σε αυτές τις διαδικασίες συμμετέχοντας είτε ελεύθερα ως άτομο, είτε οργανωμένα, μέσα από δομημένα προγράμματα. Επίσης, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά και για τον γενικό πληθυσμό και για τον ειδικές ομάδες πληθυσμού, για παράδειγμα αρρώστους με χρόνιες παθήσεις. Ετοιμάζουμε, λοιπόν, εγχειρίδια, οδηγούς άσκησης, τεκμηριωμένους από πανεπιστημιακά ιδρύματα για ανθρώπους που έχουν παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη. Είμαστε στην φάση υλοποίησης πολιτικών για να αλλάξουμε τα στερεότυπα της άθλησης στην Ελλάδα. Για να αθληθείς δεν χρειάζεται να είσαι μέλος κάποιου σωματείου, αλλά μπορείς και ως πολίτης να βρεις υποδομές και εγκαταστάσεις, ελεύθερους, ανοιχτούς χώρους για να μπορείς να εκφραστείς».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας πίστας, Χρήστος Βολικάκης τόνισε: «Αυτή την εποχή ότι καλύτερο είναι ο αθλητισμός. Εκτονώνεσαι ,ηρεμείς και με τα προβλήματα που έχει η χώρα αυτή την εποχή, ο αθλητισμός είναι ότι, το καλύτερο. Το ποδήλατο είναι και μέσο μεταφοράς και όλοι μας έχουμε ξεκινήσει από παιδιά με αυτό και ως μέσο μεταφοράς, μπορεί να κάνει καλό και στην οικονομία μας και στο περιβάλλον».

Ακολούθως της εκδήλωσης στο Ποδηλατοδρόμιο, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετείχε σε αγώνα μπάσκετ της ομάδας της Βουλής με τους παλαιμάχους του Παναθηναϊκού που διεξήχθη στο κλειστό μπάσκετ, στο ΟΑΚΑ, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Διατροφής και Άθλησης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος.

Αποτελέσματα: Η ομάδα του Παναθηναϊκού κέρδισε 59-58 (ημίχρονο 29-26).

ΠΑΟ: Ζωγράφος 2, Σωτηρίου 13, Κυρίτσης 2, Τόλιας 27, Κακογεωργίου 11, Μπατής 4, Παπακωνσταντόπουλος, Καλός, Τζελάλης, Κατσίνης, Λέκας.

ΒΟΥΛΗ: Πλεύρης 4, Τζαλαλής 29, Μπακίρογλου 6, Κόκκαλης 9, Ιωαννίδης 8, Λαβράνος 2, Λοβερδος, Περιβολάρης, Κωνσταντακόπουλος, Μάλαμα, Παναγιωτόπουλος, Καραμανλάκης, Τσιριβάκος. Προπονητές Κώστας Παταβούκας, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Τον αγώνα παρακολούθησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος.
http://www.yyka.gov.gr/

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.