Η μέθοδος πιλάτες και η σημασία της σταθερότητας

Η μέθοδος πιλάτες και η σημασία της σταθερότητας

Η μέθοδος πιλάτες μας υπενθυμίζει τη σημασία της σταθερότητας και της ισορροπίας στη ζωή μας.

Σε μία εποχή που έχουμε συνηθίσει τα πάντα γύρω μας να αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε να έχουμε περιορισμένο έλεγχο πάνω στα όσα συμβαίνουν λόγω των απρόβλεπτων εξωτερικών παραγόντων, η μέθοδος πιλάτες έρχεται να μας υπενθυμίσει τη σημασία της σταθερότητας και της ισορροπίας στη ζωή μας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος γυμναστικής χρωστάει το όνομά της στο Γερμανό Joseph H. Pilates, ο οποίος ξεκίνησε να την αναπτύσσει περίπου 70 χρόνια πριν στην Αμερική. Είναι επίσης γνωστή με το όνομα Contrology -ελληνιστί η «τέχνη του ελέγχου»- γιατί βασική της αρχή είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος, της κοιλιάς.

Οι θεωρητικές αρχές, λοιπόν, της μεθόδου πιλάτες περιλαμβάνουν την πεποίθηση ότι το κέντρο βάρους του σώματος, η κοιλιά και η σπονδυλική στήλη, αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας. Μόνο όταν διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ισορροπία εκείνων των περιοχών, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζουμε έτσι ώστε όλες οι κινήσεις να γίνονται για ένα συγκεκριμένο σκοπό, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαναλήψεις. Η πιλάτες υποστηρίζει ότι η συγκέντρωση στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων ασκήσεων ακριβείας (παρόμοιων με αυτές που προτείνει η yoga) σε συνδυασμό με τη σωστή αναπνοή και την πνευματική συγκέντρωση, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να φτάσει σε νέα επίπεδα σωματικής υγείας και πνευματικής ισορροπίας.

Όσο περισσότερος χρόνος και διάθεση αφιερώνονται στη μέθοδο πιλάτες, τόσο περισσότερο ορατά είναι τα αποτελέσματα. Σιγά σιγά το σώμα αποκτά ευλυγισία και δύναμη, ενώ κατακλύζεται από πρωτόγνωρα αισθήματα ζωτικότητας και αναζωογόνησης.

http://www.healthpages.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.