Η πρωινή άσκηση έχει καλύτερα αποτελέματα!

Η πρωινή άσκηση έχει καλύτερα αποτελέματα!

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το πότε είναι καλύτερο να πάμε για τρέξιμο-περπάτημα προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Είναι αλήθεια ότι η ώρα εφαρμογής ενός προγράμματος  άσκησης, μπορεί να έχει διαφορετικά οφέλη αν αυτό εφαρμόζεται το πρωί αμέσως αφού ξυπνήσουμε ή κάποια άλλη στιγμή στην διάρκεια της ημέρας. Σε μεγάλο βαθμό η πρωινή ζώνη έχει τα «πρωτεία» σε ωφελιμότητα. Ας δούμε παρακάτω λοιπόν κάποιους λόγους που δίνουν απάντηση στο: «Γιατί είναι καλύτερα να γυμνάζομαι το πρωί;»

 1. Δυστυχώς η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερες από μια εργασίες τις ημέρες που διανύουμε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μένει πλέον αρκετός προσωπικός χρόνος, καθιστά την πρωινή ώρα πιο ιδανική για να αθληθούμε. Άλλωστε όταν επιστρέφουμε αργά το βράδυ από την δουλειά το μόνο που θέλουμε είναι να φάμε και να ξεκουραστούμε. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό μας, αυτό θα είναι να ξυπνήσουμε 1 ώρα νωρίτερα και να αθληθούμε. Είναι μια ώρα όπου καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την καταργούσε. Οπότε δεν θα έχουμε και καμία δικαιολογία για αναβολή. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η αποτελεσματικότητα σε ένα πρόγραμμα εξαρτάται και από την σταθερότητά του. Γι’ αυτό το λόγο το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που γυμνάζονται συστηματικά επιλέγει την άσκηση μετά το πρωινό ξύπνημα.
 2. Όταν αθλούμαστε το πρωί τότε ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό ο μεταβολισμός μας. Τα υψηλά επίπεδα του μεταβολισμού μπορούν να κρατηθούν για αρκετές ώρες στην διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι θα “καίμε” περισσότερες θερμίδες στην διάρκεια της ημέρας, μόνο και μόνο επειδή αθληθήκαμε το πρωί.
 3. Η αίσθηση που νιώθει κάποιος όταν γυμνάζεται το πρωί είναι απερίγραπτη. Ενέργεια και ζωντάνια σε κατακλύζει. Προσωπικά οποιαδήποτε απαίτηση της καθημερινότητας, μου φαίνεται πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη. Δεν λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ διαφορετικά τις ημέρες που γυμνάζονται από τις υπόλοιπες που δεν δραστηριοποιούνται αθλητικά. Η άθληση γίνεται η πιο ισχυρή επιθυμία όταν αυτή πραγματώνεται κάτω από προϋποθέσεις και ασφάλεια για την υγεία.
 4. Όταν αθλείσαι το πρωί δεν πεινάς τόσο πολύ όσο τις υπόλοιπες ημέρες. Επίσης κάνεις και πιο ποιοτικές διατροφικές επιλογές γιατί θέλεις να ενισχύσεις την πρωινή «προσπάθεια» αλλά και για να την σεβαστείς. Έτσι αυτόματα υιοθετείται ένας αθλητικός τρόπος ζωής.
 5. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση το πρωί αυξάνει την πνευματική διαύγεια και για χρονικό διάστημα που διαρκεί από 4 έως 6 ώρες.
 6. Ένα πολύ σημαντικό ευεργέτημα είναι η ρύθμιση του ύπνου. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί που γυμνάζονται συστηματικά (κάτι που όπως έχουμε προαναφέρει επιτυγχάνεται πιο εύκολα πριν την έναρξη των υποχρεώσεων, το πρωί)έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτείται  και λιγότερος ύπνος για αυτούς.

 

 

 

Αν για σας είναι προτεραιότητα η καλύτερη φυσική σας κατάσταση που θα σας δώσει δύναμη για την δύσκολη μέρα που σας περιμένει, τότε συστήνω να βάλετε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα. Και αν 1 ώρα νωρίτερα σας φαίνεται πολύ, τότε και τα 30 λεπτά θα σας φθάσουν. Η δικαιολογίες σταματούν εδώ, γιατί όλοι μας μπορούμε να ξυπνήσουμε 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα.

 

 

 

 • Print
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Google Buzz
 • LinkedIn

Comments are closed.