Η Συνταγή για άσκηση με Yπέρταση.

Η Συνταγή για άσκηση με Yπέρταση.

Η υπέρταση που ορίζεται η συνεχώς αυξημένη αρτηριακή πίεση >140/90 είναι πολύ συχνή κατάσταση και επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τις τιμές της πίεσης και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Το κλειδί είναι να βρει ποιο είδος άσκησης του ταιριάζει ώστε να μπορεί να διατηρήσει ένα πρόγραμμα για πολύ καιρό.

Πώς να ξεκινήσεις.
·         Συζήτησε με τον γιατρό σου ότι θα συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα άσκησης, παράλληλα με την φαρμακευτική σου αγωγή.

·         Πάρε όλα τα φάρμακα που σου προτείνει ο γιατρός.
·         Διάλεξε χαμηλής ή μέτριας έντασης ασκήσεις που σε διασκεδάζουν και μπορείς να κάνεις συνέχεια, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι, ή καλύτερα να γυμνάζεσαι σε ομάδες. Οι ασκήσεις χαμηλότερης έντασης φαίνεται ότι μειώνουν περισσότερο τη πίεση του αίματος, από ότι οι εντονότερες ασκήσεις.
·         Όταν θα βελτιωθεί αρκετά η φυσική σου κατάσταση, να προσθέσεις σιγά-σιγά στο προγραμμά σου, ασκήσεις με ελαφριά βάρη με πολλές επαναλήψεις.
·         Να ξεκινήσεις με χαμηλής έντασης ασκήσεις και προοδευτικά αύξησε την ένταση και τη διάρκεια του προγράμματος σου.
·         Κάνε συχνά διαλείμματα, αν τα χρειάζεσαι.
Πρόσεξε κάτι ακόμα.
·         Να σταματάς την άσκηση πάντα σιγά-σιγά. Κάποια αντιυπερτασικά χάπια, όπως οι α-blockers, οι ανταγωνιστές ασβεστίου και αγγειοδιασταλτικά, μπορούν να μειώσουν πάρα πολύ την πίεση εάν η άσκηση σταματήσει απότομα.
·         Αν είναι δυνατόν να μετράς την πίεση σου πριν την άσκηση. Μην ξεκινάς την άσκηση αν η πίεση είναι >200/115.
·         Να αποφεύγεις να κρατάς την αναπνοή σου όταν κάνεις ασκήσεις, γιατί αυτό αυξάνει κατά πολύ την πίεσή σου και σε βάζει σε κίνδυνο για σοβαρές αρρυθμίες.
·         Εάν το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης είναι χαμηλό ξεκίνα με μικρότερη διάρκεια (10-15) άσκηση και προοδευτικά πρόσθεσε 5 λεπτά στη προπόνησή σου κάθε δύο εβδομάδες. Κάποια στιγμή πρέπει να φτάσεις ένα πρόγραμμα 30 εως 60 λεπτών άσκησης, για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της άσκησης για την υγεία σου. Μπορείς να έρθεις σε επαφή με ένα συνεργάτη της Κίνησης Ζωής ο οποίος θα μπορέσει να δουλέψει μαζί σου και με τον γιατρό σου, ώστε να βάλετε ρεαλιστικούς στόχους και να σχεδιάσετε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα άσκησης, προσαρμοσμένο στις δικές σου συνήθειες και ανάγκες.
Εάν ο γιατρό σου δεν σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι μόνο σου, θα πρέπει να γυμνάζεσαι κάτω από ιατρική επιτήρηση. Η Κίνηση Ζωής μπορεί να σχεδιάσει επιτηρούμενα προγράμματα άσκησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή μέσω της ιστοσελίδας www.kinisizois.gr
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.