Συμβουλές για καλό και ασφαλές τζόκινγκ

Συμβουλές για καλό και ασφαλές τζόκινγκ

Πήρατε επιτέλους την απόφαση ότι πρέπει να ξεκινήσετε γυμναστική και συγκεκριμένα να θυσιάσετε τον ελεύθερό σας χρόνο για να κάνετε τζόκινγκ; Και πολύ καλά κάνετε. Άλλωστε η γυμναστική εκτός του ότι μας κρατάει σε φόρμα, μας προσφέρει απίστευτη ευεξία για όλη την ημέρα. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε το τζόκινγκ ώστε να μην βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις. Για αυτό θα σας λύσουμε μερικές από τις συνήθεις απορίες όσων ξεκινούν τη γυμναστική.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να τρέχω;

Εάν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείτε αμέσως κιόλας. Εάν όμως αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας όπως καρδιολογικά, κυκλοφορικά ή υπέρτασης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Έτσι θα αποφύγετε ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν. Επίσης, καλό θα ήταν να κλείσετε και ένα ραντεβού στον ορθοπεδικό σας για να σας προτείνει τα κατάλληλα ορθοπεδικά παπούτσια για το τζόκινγκ.

 

Κάθε πότε πρέπει να κάνω τζόκινγκ; Μια φορά την εβδομάδα και για πολλή ώρα ή πολλές φορές την εβδομάδα και για λίγη ώρα;

3 φορές την εβδομάδα είναι πολύ καλό για το κυκλοφορικό της καρδιάς. Ενώ 2 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά αρκούν για μια καλή βασική φυσική κατάσταση.

Χρειάζεται να κάνω ζέσταμα πριν;

Κάνοντας στην αρχή κάποιες διατάσεις, προστατευόμαστε από τυχόν θλάσεις που μπορεί να πάθουμε κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ. Οι πιο αρχάριες, ξεκινήστε με ένα γρήγορο περπάτημα και ένα ελαφρύ τζόκινγκ και μετά μπορείτε να αρχίσετε το γρήγορο τρέξιμο.

Ποιο άθλημα είναι καλό για συμπλήρωμα του τζόκιγκ;

Η κολύμβηση και γενικά οι ασκήσεις δύναμης είναι κατάλληλα για την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος και της γράμμωσης του πάνω μέρους του σώματος. Η γιόγκα και το πιλάτες είναι καλά για τέντωμα.
Το τρέξιμο στον διάδρομο είναι ίδιο με το έξω;

Το τρέξιμο στον διάδρομο έχει το θετικό ότι μπορείτε να δείτε την ταχύτητα με την οποία τρέχετε και την απόδοσή σας. Ωστόσο, δεν απολαμβάνετε τον φρέσκο αέρα που θα είχατε εάν τρέχατε έξω. Επίσης, στον διάδρομο υπάρχει το αρνητικό ότι επειδή εκείνο τρέχει συγχρόνως με εσάς, δεν ασκείτε τη μυϊκή δύναμη που θα ασκούσατε εάν τρέχατε έξω στον δρόμο. Οπότε δεν ενεργοποιούνται οι μύες, άρα δεν έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πώς πρέπει να κρατάω τα χέρια όταν τρέχω;

Τα χέρια πρέπει να είναι σε γωνία 90 μοιρών και να κινούνται μπρος – πίσω σε αντίστροφη φορά με τα πόδια.
Πρέπει να πίνω νερό κατά το τρέξιμο;

Εάν τρέχετε έως και 1 ώρα, μπορείτε να πιείτε αργότερα νερό. Για κάθε 1 ώρα καταναλώνετε 1 λίτρο νερό. Εάν όμως τρέχετε παραπάνω από 1 ώρα, καλό είναι να πίνετε ενδιάμεσα μερικές γουλιές.

Θα κάψω θερμίδες εάν τρέξω με άδειο στομάχι;

Αυτός είναι ένας μύθος. Το γεγονός ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι θα χάσουν περισσότερο λίπος όταν δεν έχουν φάει, είναι λάθος. Αν ξεκινήσετε το τρέξιμο με άδειο στομάχι, υπάρχει κίνδυνος να σας πέσει το ζάχαρο και να αισθάνεστε κουρασμένη. Για αυτό ξεκινήστε τρώγοντας ένα καλό και πλούσιο πρωινό με γάλα και δημητριακά.

Πώς αθλούμαι καλύτερα;

Μόνο με την άσκηση δεν θα τα καταφέρετε εάν δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Σε γενικές γραμμές μπορείτε να συνδυάσετε το γρήγορο περπάτημα με τα βαράκια ή κάποιο πολυμηχάνημα, που θα γυμνάσει όλο το σώμα σας. τέλος, δεν ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα.

 

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.