Κυκλική άσκηση

Κυκλική άσκηση

Είναι γεγονός ότι σε κάθε άνθρωπο ταιριάζει ένας συγκεκριμένος τρόπος άσκησης. Κάθε οργανισμός λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς και μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα μόνο όταν βρει το είδος της γυμναστικής που του ταιριάζει απόλυτα. Γι’ αυτό πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται ότι παρά το χρόνο που περνούν στο γυμναστήριο δεν βλέπουν ανάλογα αποτελέσματα.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι άσκησης για να διαλέξει κανείς. Η ιδανική λύση είναι ο καθένας να βρει αυτόν που του ταιριάζει με τη βοήθεια κάποιου γυμναστή που θα του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και θα τον καθοδηγήσει σωστά χάρη στις εξειδικευμένες γνώσεις που διαθέτει.

Ωστόσο, ένας τρόπος άσκησης που λέγεται ότι μπορεί να προσφέρει άμεσα αποτελέσματα χωρίς να εξαντλεί τον οργανισμό και χωρίς να απαιτεί πολύ χρόνο είναι η «κυκλική» άσκηση. Ονομάζεται έτσι γιατί περιλαμβάνει 8-12 ασκήσεις που ακολουθούν η μία την άλλη χωρίς κάποιο διάλειμμα και η ολοκλήρωση του προγράμματος ονομάζεται κύκλος.

Η μέθοδος της κυκλικής άσκησης ανακαλύφθηκε από Άγγλους γυμναστές γύρω στο 1950. Στόχος ήταν η αποτελεσματική εκγύμναση σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο δεδομένου ότι από τότε ο άνθρωπος και πολύ περισσότερο ο εργαζόμενος δε διέθετε άπλετο ελεύθερο χρόνο.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η «κυκλική» άσκηση περιλαμβάνει 8-12 ασκήσεις, στις οποίες δεν είναι αναγκαίο να αφιερώνεται ο ίδιος χρόνος. Οι επαναλήψεις επίσης μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με την περίσταση. Αυτό που έχει σημασία είναι το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται χωρίς να παρεμβάλλεται κάποιο διάλειμμα. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός να επαναλάβει τον κύκλο περισσότερες φορές.

Τα πλεονεκτήματα της «κυκλικής» άσκησης εντοπίζονται στο γεγονός ότι προσφέρει στον οργανισμό μια ολοκληρωμένη μέθοδο εκγύμνασης και ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σημαντικό επιπλέον είναι το γεγονός ότι αυξάνει τις αντοχές και χαρίζει μυϊκή δύναμη και ευεξία. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην αποτελεσματική καύση του λίπους, την αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και τη γενικότερη σωστή λειτουργία των οργάνων.

http://www.healthpages.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.