Οι κοιλιακοί δεν διώχνουν το λίπος και τα περιττά κιλά

Οι κοιλιακοί δεν διώχνουν το λίπος και τα περιττά κιλά

1 Μπορούν οι κοιλιακοί να χαρίσουν ένα επίπεδο στομάχι;
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από τη γυμναστική. Οι κοιλιακοί δυναμώνουν τους μυς της κοιλιάς, αλλά δεν μειώνουν το λίπος. Το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά από την κατανάλωση θερμίδων και ο μόνος τρόπος για να φύγει είναι μια ισορροπημένη δίαιτα και πιο έντονες ασκήσεις, όπως τρέξιμο, ποδήλατο, αεροβική και κολύμπι. Υπάρχει, ωστόσο, ένα κόλπο με το οποίο μπορεί να δώσει κανείς την εντύπωση μιας πιο επίπεδης κοιλιάς: γυμνάζοντας τον εγκάρσιο μυ, γνωστό και ως «μυ κορσέ». Αυτή η άσκηση είναι απλή, καθώς αρκεί να ρουφήξουμε όσο μπορούμε το στομάχι μας διατηρώντας έναν σταθερό ρυθμό στην αναπνοή μας. Θα έχουμε κάνει την άσκηση σωστά όταν αρχίζουμε να νιώθουμε μια αίσθηση ελαφρού καψίματος στο στομάχι.

2 Μολονότι τρέχω πέντε χιλιόμετρα, τρεις φορές την εβδομάδα, η σιλουέτα μου και το βάρος μου παραμένουν τα ίδια.
Στα πρώτα στάδια αυτής της άσκησης η βελτίωση είναι θεαματική. Έπειτα όμως από μερικούς μήνες ο ρυθμός βελτίωσης επιβραδύνεται, καθώς το σώμα έχει προσαρμοστεί πια στις νέες συνθήκες. Αν κάποιος θέλει να βλέπει συνεχώς αποτελέσματα, θα πρέπει να εντείνει τον ρυθμό της άσκησης, αυξάνοντας την ταχύτητά του στο τρέξιμο ή τα χιλιόμετρα που διανύει.
3 Ασκώντας τον τρικέφαλο μυ θα εξαφανιστεί το λίπος από το κάτω μέρος του μπράτσου μου;
Πολλές γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας συγκεντρώνουν στο κάτω μέρος των μπράτσων περισσότερο λίπος απ΄ όσο θα ήθελαν. Παρανοήσεις σχετικά με το πώς μπορούν να το εξαφανίσουν υπάρχουν πολλές. Η αλήθεια είναι ότι ασκώντας έναν και μόνο μυ, δυστυχώς δεν φεύγει το λίπος.
4 Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβω αν είμαι υπέρβαρος;
Ο ΒΜΙ χρησιμοποιείται από πολλούς γιατρούς για να καθορίσουν αν ένας ασθενής είναι υπέρβαρος. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος έχει το πρόβλημα ότι είναι πολύ παλιά και επομένως ξεπερασμένη. Μολονότι είμαι γυμναστής, γυμνάζομαι ο ίδιος καθημερινά και ακολουθώ μια ισορροπημένη δίαιτα, ο δικός μου Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 25,3. Θεωρητικά, δηλαδή, είμαι υπέρβαρος. Η παχυσαρκία δεν ορίζεται από τέτοιου είδους μετρήσεις, αλλά από τα επίπεδα του λίπους.

5 Καίμε περισσότερες θερμίδες τρέχοντας ένα χιλιόμετρο ή περπατώντας ένα χιλιόμετρο; Η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη απ΄ όσο θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Μελέτη έχει δείξει ότι ένας άνδρας 70 κιλών καίει 5 θερμίδες το λεπτό περπατώντας με ταχύτητα 5,5 χλμ./ώρα και 18,2 θερμίδες το λεπτό αν τρέξει με 16 χλμ./ώρα. Αυτό σημαίνει 85 θερμίδες αν περπατήσουμε 1,5 χλμ., οι οποίες όμως γίνονται 109 στον βασικό μεταβολισμό (ΒΜR), δηλαδή την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά ο άνθρωπος για τις βασικές λειτουργίες των οργάνων του. Γενικά το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας ξοδεύει από 1.200 έως 2.400 θερμίδες την ημέρα ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την κληρονομική προδιάθεση. Όταν προστεθεί το περπάτημα ή το τρέξιμο στις καθημερινές μας δραστηριότητες, ο βασικός μεταβολισμός μας καίει από 1.800 έως 3.000 θερμίδες.

6 Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να τρέχει κανείς;
Γενικά η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο σε αυτή την άσκηση. Μάλιστα αποδεικνύεται ευεργετική στο να διατηρηθούν δυνατά η καρδιά και τα οστά, ενώ μειώνει τη χοληστερόλη και θεωρείται ασπίδα στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης. Αν κάποιος δεν υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει λόγω ηλικίας αυτή τη δραστηριότητα.

7 Υπάρχει τρόπος αδυνατίσματος στους γοφούς και τους μηρούς;
Όποιος, ειδικός ή μη, υποστηρίζει ότι ορισμένα τρόφιμα και ασκήσεις βοηθούν να εξαφανιστεί το συσσωρευμένο λίπος από αυτά τα σημεία του σώματος, λέει ψέματα ή είναι κακά πληροφορημένος. Δυστυχώς για τις γυναίκες είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί το λίπος από την περιοχή της λεκάνης.
Ο Γκρέαμ Χίλντιτς είναι γυμναστής και συγγραφέας του βιβλίου «Φταίω εγώ ή οι κοιλιακοί είναι χάσιμο χρόνου;»

ΤΑ ΝΕΑ

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.