Πώς μπορώ να επιτύχω τους στόχους μου;

Πώς μπορώ να επιτύχω τους στόχους μου;

Συχνά, αναζητούμε τη βοήθεια των ειδικών για να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας και όχι σπάνια μας παρέχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Καλυτέρευση των σχέσεων μας, επαγγελματική εξέλιξη, ακαδημαϊκή πρόοδος, σωματική ευεξία, προστασία της υγείας, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, διαπαιδαγώγηση και τόσα άλλα ζητήματα της καθημερινότητας με τα οποία καταγινόμαστε και από αυτό το διαδικτυακό τόπο. Ασφαλώς, η συμβολή των ανθρώπων που έχουν επιστημονική κατάρτιση στους τομείς που μας ενδιαφέρουν είναι απαραίτητη και καθοριστική. Άλλο τόσο αναγκαία, ωστόσο, αναδεικνύεται η συνεργασία και η προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας από εμάς προσωπικά. Ερχόμαστε, λοιπόν, ξανά να απαντήσουμε στο γενικό ερώτημα που ανταποκρίνεται σε κάθε περίπτωση προσπάθειας βελτίωσης της ζωής μέσα από την αστείρευτη πηγή των εσωτερικών μας διαθέσιμων δυνάμεων.
Αυτοαξιολόγηση
1. Η κριτική με αποτρέπει από τον καθορισμό των στόχων;
2. Τι θα έκανα εάν κέρδισα ένα εκατομμύριο δολάρια
στο λαχείο αύριο;
3. Τι έχω κάνει στη ζωή που μου έδωσε ικανοποίηση και μια αίσθηση σπουδαιότητας;
4. Τι θα προσπαθούσα να κάνω εάν είχα εγγυημένη την επιτυχία;
5. Ο φόβος της αποτυχίας με αποτρέπει από τη λήψη των κινδύνων;
6. Σε ποιον τομέα, στον οποίο βρίσκονται τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντα και δυνατότητές μου, είμαι τέλειος;

ΣΥΝΟΨΗ
Η στοχοθεσία είναι ίσως η πιο ζωτικής σημασίας ικανότητα επίτευξης απ` όλες. Εάν ο καθένας – ακόμη και ένα πρόσωπο που δεν έχει επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο προηγουμένως – θέσει στόχους και γράφει, σκέφτεται και μιλά για τους στόχους του σε διαρκή βάση, τα επίπεδά απόδοσης και επίτευξης βελτιώνονται εντυπωσιακά σχεδόν αμέσως. Όταν θέτουμε στόχους, διαμορφώνουμε την κατεύθυνση, εστιάζουμε και διοχετεύουμε την ενέργεια, και ολοκληρώνουμε περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Γιατί, λοιπόν, τόσο λίγοι άνθρωποι θέτουν στόχους; Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καταλαβαίνει τη σημασία των στόχων. Ο δεύτερος λόγος που οι άνθρωποι δεν θέτουν στόχους είναι επειδή δεν ξέρουν πώς. Ο τρίτος λόγος είναι ο φόβος της απόρριψης – έχουν διαπιστώσει ότι κάθε φορά που θέτουν έναν στόχο, κάποιος τους λέει ότι δεν μπορούν να τον επιτύχουν. Ο τέταρτος λόγος που οι άνθρωποι δεν θέτουν στόχους είναι ότι φοβούνται πως μπορούν να αποτύχουν.
Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της αδυναμίας επίτευξης. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να διακινδυνεύσουμε την αποτυχία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις πλήρεις δυνατότητές μας, εκτός αν έχουμε αποτύχει τόσες πολλές φορές ώστε τελικά παίρνουμε τα απαραίτητα μαθήματα για μας προκειμένου να οδηγηθούμε προς τα μεγάλα επιτεύγματά μας.
Το μόνο πράγμα στη ζωή που είναι αναπόφευκτο είναι η αλλαγή. Οι περισσότεροι από μας αισθάνονται άβολα με την αλλαγή επειδή φοβόμαστε ότι πρόκειται να είμαστε χειρότερα από πριν, ως αποτέλεσμα της αλλαγής. Οι στόχοι μας επιτρέπουν να ελέγξουμε την κατεύθυνση της αλλαγής στις ζωές μας.
Κάθε άνθρωπος έχει ταλέντα και δυνατότητες κοντά στο μέσον όρο, αλλά κάθε ένας από μας έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την τελειότητα ή να κάνει κάτι σημαντικό τουλάχιστον σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Είναι αδύνατο να μας αρέσουμε και να εκτιμούμε τους εαυτούς μας εκτός αν ξέρουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα πράγμα στον κόσμο στο οποίο είμαστε καλοί. Ένας από τους στόχους μας πρέπει να είναι να ανακαλύψουμε εάν μπορούμε να φτάσουμε την τελειότητα. Μπορείτε να καθορίσετε τον τομέα στον οποίο είναι πιθανό να είστε τέλειοι εξετάζοντας τι σας ενδιαφέρει πολύ, με άλλα λόγια τι θα επιλέγατε να κάνετε εάν δεν πληρωνόσασταν για να το κάνετε.
Όλα όσα θα μπορούσαμε να ελπίζουμε είναι πιθανώς στο χέρι μας. Έχουμε τα ταλέντα, τις δυνατότητες, την εκπαίδευση και το υπόβαθρο για να πραγματοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας στην κοινωνίας μας.
Κάθε ένας από μας πρέπει να έχει ισορροπημένους στόχους για μια ισορροπημένη ζωή. Οι στόχοι μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες σημαντικές κατηγορίες: (1) οικογένεια και προσωπικοί στόχοι – αυτοί περιλαμβάνουν τα πράγματα που θέλουμε να φέρουμε σε πέρας για τους αγαπημένους μας και για την προσωπική μας ευχαρίστησή (2) στόχοι επαγγελματικοί και σταδιοδρομίας – πρέπει να έχουμε αυτούς τους στόχους προκειμένου να επιτύχουμε οικονομικά και (3) στόχοι αυτο-βελτίωσης – οι άνθρωποι λειτουργούν πάντα με μια σειρά στόχων αυτο-βελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης.

Αυτοβοήθεια
1. Ποιες είναι οι πέντε σημαντικότερες αξίες στη ζωή σας; Για τι θα θυσιαζόσασταν;
2. Πώς θα ξοδεύατε το χρόνο σας εάν μαθαίνατε ότι έχετε μόνο έξι μήνες ζωής;
3. Τι θέλατε πάντα να κάνετε αλλά διστάζατε να το επιχειρήσετε;

Αυτοαξιολόγηση
1. Είναι οι στόχοι μου ρεαλιστικοί αλλά στόχοι που με προκαλούν;
2. Έχω γράψει τους στόχους μου με σαφείς, ακριβείς λεπτομέρειες;
3. Έχω θέσει μια προθεσμία για την επίτευξη του σημαντικότερου στόχου μου;
4. Πιστεύω απολύτως ότι έχω τη δυνατότητα να ολοκληρώσω τους στόχους μου;
5. Χρησιμοποιώ το χρόνο μου αποτελεσματικά;
6. Επικεντρώνομαι σε έναν στόχο τη φορά έως ότου τον τελειώσω;

ΣΥΝΟΨΗ
Όλες οι μεγάλες επιτυχίες αρχίζουν με την επιλογή ενός σημαντικού, καθορισμένου σκοπού. Εάν προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι συγχέουμε και διασκορπίζουμε τις προσπάθειες και το καταλήγουμε μην ολοκληρώνοντας σχεδόν τίποτα. Επιτύχετε έναν κρίσιμο στόχο. Κατόπιν γίνεται σχετικά απλό για σας να θέσετε και να επιτύχετε έναν δεύτερο στόχο, ένα τρίτο, ένα τέταρτο και πάει λέγοντας.
Το πρώτο βήμα σε κάθε στοχοθεσία είναι η επιθυμία. Η επιθυμία είναι το μεγάλο κίνητρο, η μεγάλη δύναμη που μας ωθεί προς τους στόχους μας. Το δεύτερο βήμα είναι πεποίθηση – πρέπει να πιστέψετε χωρίς καμία αμφιβολία ότι έχετε τη δυνατότητα να επιτύχετε το στόχο. Έτσι κάνετε τους στόχους σας προκλητικούς αλλά ρεαλιστικούς. Το τρίτο βήμα είναι να καταγραφεί ο στόχος με πλήρεις λεπτομέρειες, ακριβώς όπως τον επιθυμείτε. Έως ότου ένας στόχος γίνει γραπτή δέσμευση, δεν είναι ένας στόχος είναι απλά μια επιθυμία. Το τέταρτο βήμα είναι να καθοριστεί πώς θα ωφεληθείτε από την ολοκλήρωση του στόχου σας. Καταγράψτε έναν συγκεκριμένο κατάλογο όλων των πλεονεκτημάτων που πρόκειται να απολαύσετε. Το επόμενο βήμα είναι να αναλυθεί η παρούσα κατάστασή σας – αυτή στην οποία είστε αυτή τη στιγμή. Εάν επιθυμείτε να κερδίσετε ένα ορισμένο χρηματικό ποσό, υπολογίστε ακριβώς πόσο κερδίζετε σήμερα. Το έκτο βήμα είναι να τεθεί μια προθεσμία – αποφασίστε ακριβώς πότε πρόκειται να ολοκληρώσετε αυτό το στόχο.
Το έβδομο βήμα στη στοχοθεσία είναι να προσδιοριστούν τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερνικήσετε για να επιτύχετε το στόχο σας. Θα διαπιστώσετε ότι τα εμπόδια που κυριαρχούν στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε για αυτά, γίνονται μικρότερα όταν τα γράφετε στο χαρτί. Το όγδοο βήμα είναι να προσδιοριστεί σαφώς η γνώση που θα απαιτηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος σας. Είναι σημαντικό να καθορίζετε τι θα πρέπει να μάθετε. Το ένατο βήμα είναι να προσδιοριστούν οι άνθρωποι, οι ομάδες και οι οργανώσεις τη συνεργασία και τη βοήθεια των οποίων θα χρειαστείτε για να επιτύχετε το στόχο σας. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να δώσετε, πώς μπορείτε να εξυπηρετήσετε, πώς μπορείτε να συμβάλετε, και πώς μπορείτε να αντισταθμίσετε και να ανταμείψετε τους άλλους σε αντάλλαγμα για αυτό που θέλετε. Το δέκατο βήμα είναι να πάρετε όλες οι λεπτομέρειες που έχετε προσδιορίσει στα τελευταία τρία βήματα και να κάνετε ένα σχέδιο. Να το καταστήστε πλήρες, περιλαμβάνοντας όλες τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να εμπλακείτε για να ολοκληρώσετε το στόχο σας.
Το ενδέκατο βήμα είναι να αποκτηθεί μια σαφής νοερή εικόνα του στόχου σας ως αυτός να είχε ήδη επιτευχθεί. Κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία, παίξτε εκείνη την εικόνα του στόχου σας στην οθόνη του μυαλού σας. Τέλος, το δωδέκατο βήμα είναι να υποστηριχτεί το σχέδιό σας με αποφασιστικότητα, επιμονή και να δέσμευση να μην παραιτηθείτε ποτέ. Η επιμονή σας είναι το άμεσο μέτρο του πόσο πιστεύετε σε σας και στη δυνατότητά σας να πετύχετε.

Όλοι όσοι είναι επιτυχημένοι χρησιμοποιούν το χρόνο τους καλά. Υπάρχουν έξι σημεία κλειδιά για την αποτελεσματική διαχείριση χρόνου. Το πρώτο σημείο κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση χρόνου είναι να υπάρξουν σαφείς, συγκεκριμένοι μετρήσιμοι στόχοι. Το μέγιστο χάσιμο χρόνου στις ζωές μας είναι να μην έχουμε ιδέα τι είναι αυτό που υποτίθεται ότι πρόκειται να φέρουμε σε πέρας. Το δεύτερο σημείο κλειδί είναι να αναπτύξουμε λεπτομερή σχέδια. Είναι απολύτως απαραίτητο να κάνουμε τα σχέδια προτού να αρχίσουμε. Το τρίτο σημείο κλειδί είναι να συνταχτεί ένας κατάλογος για το τι πρέπει να κάνετε κάθε ημέρα προτού να αρχίσετε να εργάζεστε. Θα είστε πιο οργανωμένοι όλη την ημέρα, και θα γίνονται περισσότερα. Το τέταρτο σημείο κλειδί στην αποτελεσματική διαχείριση χρόνου είναι να τεθούν οι προτεραιότητες στον κατάλογό σας. Αριθμείστε κάθε στοιχείο στον κατάλογό σας, και εργαστείτε για το σημαντικότερο στοιχείο πρώτα. Το πέμπτο σημείο κλειδί είναι να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα τη φορά, και το κάνετε έως ότου το τελειώσετε. Το έκτο σημείο κλειδί είναι να αναπτυχθεί μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Όταν έχετε κάτι να κάνετε μην το αναβάλλετε, να το κάνετε αμέσως.
Το να καθορίζουμε τους στόχους και να σκεπτόμαστε για αυτούς συνεχώς βελτιώνει την αυτο-εικόνα μας, μας κινεί προς το ατομικό ιδανικό μας, μας κάνει να αρέσουμε στους εαυτούς μας και μας κινεί προς τη μέγιστη απόδοση και την πλήρη συνειδητοποίηση των δυνατότητών μας.

Αυτοβοήθεια
1. Γράψτε το σημαντικότερο στόχο σας.
2. Φτιάξτε κατάλογο με πέντε οφέλη που θα απολαύσετε ως αποτέλεσμα της επίτευξης του σημαντικού στόχου σας.
3. Ποια είναι η παρούσα κατάστασή σας;
4. Πότε πρόκειται να ολοκληρώσετε το σημαντικότερο στόχο σας;
5. Φτιάξτε κατάλογο με πέντε εμπόδια που θα πρέπει να υπερνικήσετε για
ολοκληρώστε το σημαντικότερο στόχο σας.
6. Ποια γνώση θα πρέπει να αποκτήσετε για να ολοκληρώσετε το στόχο σας;
7. Προσδιορίστε τους ανθρώπους και τις οργανώσεις των οποίων
τη βοήθεια θα χρειαστείτε για να επιτύχετε το στόχο σας.

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.