Πρέπει με κάθε τρόπο να ιδρώσω!

Πρέπει με κάθε τρόπο να ιδρώσω!

Πολλοί άνθρωποι όταν παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να γυμναστούν για να χάσουν βάρος, ανυπομονούν να δουν την βελόνα της ζυγαριάς να κατρακυλάει. Η πιο εύκολη λύση σε αυτή τη περίπτωση φαντάζει ο ιδρώτας και έτσι επιδιώκουν να ιδρώσουν όσο γίνεται περισσότερο και γρηγορότερα. Κάποιοι βγαίνουν να τρέξουν το μεσημέρι χωρίς να πιουν ούτε γουλιά, ενώ κάποιοι άλλοι πιο πονηροί χρησιμοποιούν φόρμες εφίδρωσης. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια εντυπωσιακό και σε μια δυο ημέρες φαίνεται ότι έχουν χάσει δύο ή τρία κιλά. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν έχει χαθεί τίποτα περισσότερο από νερό και ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης. Αν υπήρχε η δυνατότητα να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι μια ανάλυση της σύστασης του σώματος θα έβλεπαν ότι έχουν μειωθεί τα υγρά του σώματος, πιθανόν να έχει μειωθεί η μυϊκή μάζα και αντιθέτως μπορεί όχι μόνο να μην έχει χαθεί λίπος αλλά ακόμα και να έχει αυξηθεί. Η εξήγηση είναι ότι σε κατάσταση αφυδάτωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά η λιπόλυση και οργανισμός αναζητά γρήγορη ενέργεια μετατρέποντας τους μυς σε ζάχαρη, διαδικασία που είναι γνωστή ως νεογλυκογένεση.
Από την άλλη η χρήση νάιλον ρούχων ή ταινιών που προκαλούν τεχνητά εφίδρωση, δεν καταφέρνουν τίποτα περισσότερο από το να αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Όταν, όμως , συμβαίνει αυτό επέρχεται γρηγορότερα η κόπωση. Η άσκηση τότε φαίνεται δυσκολότερη και η προσπάθεια σταματάει γρήγορα. Αποτέλεσμα είναι λιγότερη ένταση, μικρότερη διάρκεια στην άσκηση, άρα και λιγότερη καύση θερμίδων… απλά χάνεται νερό, χωρίς να δίνεται χρόνος ώστε να γίνεται λιπόλυση.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η αφυδάτωση πέρα από το ότι δεν επιτυγχάνει το στόχο μας που είναι η απώλεια λίπους είναι και επικίνδυνη αφού πολύ γρήγορα μπορούν να χαλάσουν τα νεφρά και να προκληθούν επικίνδυνες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή μας. Γι αυτό μην υποκύπτεται στο μάρκετινγκ των προϊόντων που προκαλούν εφίδρωση, γιατί αυτή γνωρίζουν την αγωνία σας και σας εκμεταλλεύονται… εκτός αν πρέπει αύριο το απόγευμα να χωρέσετε σε ένα παλιό φόρεμα! Προσέχετε όμως…

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.