Προθερμαίνοντας τη σπονδυλική στήλη

Προθερμαίνοντας τη σπονδυλική στήλη

Αν και πολλοί το αγνοούν, η προθέρμανση πριν την άσκηση είναι μία διαδικασία απαραίτητη έτσι ώστε να προστατεύεται το σώμα μας από ενδεχόμενους τραυματισμούς. Ακόμα και αν θεωρείται από πολλούς χάσιμο χρόνου, οι γυμναστές προειδοποιούν ότι αν δεν προηγείται καλό ζέσταμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραυματίσουμε κάποιους μύες στην προσπάθειά μας να τους γυμνάσουμε. Ιδιαίτερα επιτακτική είναι μάλιστα η ανάγκη για ζέσταμα όταν μιλάμε για τη σπονδυλική μας στήλη, η οποία συνδέεται με μύες και όργανα σε ολόκληρο το σώμα.

Όταν δε φροντίζουμε επαρκώς την προθέρμανσή μας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ποικίλα προβλήματα που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη, όπως είναι οι πόνοι στην πλάτη και τη μέση, καθώς επίσης και τραυματισμό των νεύρων. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η σπονδυλική στήλη αποτελεί το σύνδεσμο ανάμεσα στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα, με το οποίο επικοινωνεί μέσω των νεύρων.

Η προθέρμανση περιορίζει τις πιθανότητες για τραυματισμό κάποιου σπονδύλου, γεγονός που αυτόματα θα ισοδυναμούσε με διακοπή οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας, ενώ θα μπορούσε ακόμα και να αποτελέσει εμπόδιο για την πραγματοποίηση απλών καθημερινών εργασιών. Αν τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης πάθουν κάποια ζημιά, το σώμα μπορεί να παρουσιάσει ενοχλήσεις και πόνους σε διάφορες περιοχές, όπως είναι το στήθος, η καρδιά, τα νεφρά, τα πόδια, το συκώτι, το έντερο, τα γεννητικά όργανα, αλλά και στα αυτιά, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οφείλουμε πριν από οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στην προθέρμανση της σπονδυλικής μας στήλης με τη βοήθεια κάποιου γυμναστή. Με αυτόν τον τρόπο την προστατεύουμε από πιθανούς τραυματισμούς, ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε και ολόκληρο το σώμα μας να προετοιμαστεί για ό,τι αναμένεται να ακολουθήσει.

http://www.healthpages.gr/

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.