«Φάρμακο» η άθληση για μικρούς και μεγάλους

«Φάρμακο» η άθληση για μικρούς και μεγάλους

ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ… ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η σωματική άσκηση είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη διαδικασία που βοηθάει στη διατήρηση της καλής υγείας τόσο των παιδιών όσο και των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Με τον όρο σωματική άσκηση δεν εννοούμε αναγκαστικά το γυμναστήριο ή την ενασχόληση με κάποιο άθλημα αλλά γενικά δραστηριότητες που εμπεριέχουν την έντονη κίνηση του σώματος. Στα χρόνια πριν από την ενηλικίωση η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη των σώματος ενώ στην τρίτη ηλικία η γυμναστική βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας και της ζωτικότητας του οργανισμού. Στο σημερινό «Εθνος – Υγεία» παρουσιάζονται χρήσιμες συμβουλές για τη σωματική άσκηση τόσο των παιδιών όσο και των πιο μεγάλων.

Οι επιστήμονες συνιστούν στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ήπια άσκηση τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα.

Στη σημερινή εποχή στην οποία, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι για τα παιδιά που θέλουν να παίξουν ο ρόλος του γονιού είναι σημαντικότερος από ποτέ αφού πρέπει να εξηγήσουν πειστικά τα οφέλη της σωματικής άσκησης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η άσκηση βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος, στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την πνευματική εγρήγορση του παιδιού.

Με την ομαδική άθληση τα παιδιά μαθαίνουν αξίες όπως η αυτοπειθαρχία, η αλληλεγγύη και το ομαδικό πνεύμα ενώ προφυλάσσονται από αρνητικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Ευχαρίστηση και ψυχαγωγία

paidia-trexoun
Τα παιδιά πρέπει να συνδυάζουν την άσκηση με τη διασκέδαση. Είναι σημαντικό δε οι γονείς να υπεν­θυμίζουν ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να περνούν καλά με αυτό που κάνουν.

Ο γονιός θα πρέπει να παροτρύνει τη σωματική δραστηριότητα του παιδιού αλλά θα πρέπει να φροντίσει ώστε αυτή να είναι ευχάριστη και ψυχαγωγική καθώς και να ταιριάζει με την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και τις δεξιότητες του.

Για τα παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία των 2?3 ετών η άσκηση θα πρέπει να σχετίζεται με την έμφυτη τάση τους για συνεχή κίνηση. Τα νήπια μαθαίνουν σε αυτό το στάδιο να ελέγχουν βασικές κινήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η ρίψη αντικειμένων και η κλωτσιά. Μαθαίνουν επίσης να ισορροπούν στο ένα πόδι και να παίζουν με τη μπάλα. Ο γονιός θα πρέπει να παίξει μαζί τους, να τους αγοράσει μια μπάλα ή ένα αυτοκίνητο με ροδάκια το οποίο θα μετακινούν κουνώντας τα πόδια τους.

Στην ηλικία των 4?5 ετών τα παιδιά θέλουν να συνδυάσουν την άσκηση με τη διασκέδαση. Μαθαίνουν να κάνουν σκοινάκι, να ισορροπούν στο ένα πόδι για αρκετά δευτερόλεπτα, να κάνουν ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες και να πιάνουν μπάλες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η άσκησή τους θα πρέπει να συνδυαστεί με αυτές τις δεξιότητες που έχουν αναπτύξει. Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμα να κατανοήσουν τις βασικές αρχές κάποιων παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμα λίγο νωρίς για να ασχοληθούν οργανωμένα με κάποιο άθλημα και μπορεί να απογοητευτούν αν το επιχειρήσουν σε πιο μικρή ηλικία από την ενδεδειγμένη.

Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά θα κάνουν τις πρώτες επιλογές των αθλημάτων που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Σε αυτή την ηλικία ωστόσο δεν έχουν τελειοποιήσει ακόμα τις κινήσεις τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πίεση του ανταγωνισμού και να αντιληφθούν τις στρατηγικές των ομαδικών παιχνιδιών. Για τους λόγους αυτούς οι γονείς θα πρέπει να τα αφήσουν να δοκιμάσουν όσα αθλήματα θέλουν και, σε συνεννόηση με τον προπονητή, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Είναι σημαντικό δε να υπενθυμίζουν στα παιδιά ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να περνούν καλά με αυτό που κάνουν.

Από την ηλικία των 9 ετών και μέχρι να τελειώσουν το δημοτικό, τα παιδιά βελτιώνουν τις σωματικές δεξιότητες και κατανοούν καλύτερα τους κανόνες. Τότε είναι που θα αποφασίσουν ποιο άθλημα θα ακολουθήσουν και ποιο θα αφήσουν. Αυτή είναι και η κατάλληλη ηλικία για να μάθει να διαχειρίζεται ψυχολογικά τη νίκη και την ήττα.

Ακόμα και αν τα παιδιά προπονούνται σε ένα άθλημα μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε αυτή την ηλικία χρειάζονται περισσότερη κίνηση αφού ξεκινούν τα χρόνια που γοητεύονται από την τηλεόραση, το Ιντερνετ και τα παιχνίδια στον υπολογιστή. Ο γονιός θα πρέπει να είναι εφευρετικός και να βρίσκει τρόπους να τα κινητοποιήσει περισσότερο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει και ο ίδιος να κάνει ασκηθεί μαζί τους κάνοντας ποδήλατο, παίζοντας μπάσκετ ή περπατώντας στη φύση.

Σε κάθε περίπτωση η σωματική άσκηση κρύβει και κινδύνους οι οποίοι ωστόσο μπορούν να αποφευχθούν αν γίνουν οι σωστές προληπτικές κινήσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πάσχει από κάποιο νόσημα που μπορεί να εκδηλωθεί με τη σωματική άσκηση.

Επιπλέον, η σωματική άσκηση κάνει τα παιδιά, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, να θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους. Η παρουσία ενός ενήλικου δίπλα τους είναι απαραίτητη. Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, να κάνουν σωστό ζέσταμα, να πίνουν άφθονα υγρά και να κάνουν διαλείμματα για ξεκούραση.

«Σπρώξτε» τα παιδιά στην άσκηση όταν μπαίνουν στην εφηβεία

  • Οταν τα παιδιά μπουν στην εφηβεία τα πράγματα περιπλέκονται. Σε αυτή την ηλικία αντιμετωπίζουν τις πρώτες πολύ μεγάλες συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές της ζωής τους, ενώ η πίεση συνεχώς αυξάνεται. Στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους οι έφηβοι περνούν ακόμα περισσότερες ώρες στην τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή παραμελώντας τη σωματική άσκηση εκτός και αν ασχολούνται σοβαρά με κάποιο άθλημα.
  • Το καλύτερο που έχει να κάνει ο γονιός είναι να μην γίνει πιεστικός. Θα πρέπει ωστόσο να επισημαίνει συνεχώς τις θετικές επιπτώσεις της σωματικής άσκησης, να ενθαρρύνει τα παιδιά να ασκηθούν με τους φίλους τους και να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Τις περισσότερες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο «σπρώξιμο» αφού μόλις γυμναστούν οι έφηβοι απολαμβάνουν το αίσθημα ευεξίας και αυξημένης ενεργητικότητας.

Πολλαπλά οφέλη
Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την ψυχολογία

Η τρίτη ηλικία είναι μια περίοδος της ζωής με πολλές ιδιαιτερότητες. Το τέλος του εργασιακού βίου και τα προβλήματα υγείας που έρχονται με την ηλικία αλλάζουν απότομα την ποιότητα ζωής και τον βαθμό αυτοεκτίμησης του ανθρώπου. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να επισημανθεί ότι ο σημαντικότερος λόγος άσκησης στην τρίτη ηλικία είναι η διατήρηση των κινητικών, οπτικών και ακουστικών λειτουργιών σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η σωματική άσκηση επίσης καλλιεργεί τις διαπροσωπικές σχέσεις και συνεπώς βελτιώνει την ψυχολογία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Η σωματική άσκηση βοηθά όσους βρίσκονται στην τρίτη ηλικία να καταπολεμήσουν τη σαρκοπενία, δηλαδή την απώλεια μυϊκής μάζας που έρχεται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 70 ετών η μείωση της μυϊκής μάζας φτάνει ακόμα και το 30%. Η άσκηση ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, την αντοχή των οστών και την ευκινησία των αρθρώσεων.

Ετσι, μπορούν να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί από πτώσεις που στα χρόνια της νεότητας δεν θα προκαλούσαν απολύτως κανένα πρόβλημα. Η γυμναστική που βοηθάει περισσότερο σε αυτή την περίπτωση είναι το βόλεϊ, το τένις και η ποδηλασία.

Επιπλέον, η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Ερευνες έχουν δείξει ότι με την άσκηση βελτιώνεται κατά 20% και η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Η άσκηση δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλη ένταση ούτε να γίνεται αναγκαστικά σε γυμναστήριο. Είναι καλό οι αθλούμενοι να γυμνάζονται ομαδικά ή ανά ζεύγη και να προτιμούν την κολύμβηση και την ποδηλασία. Αντίθετα, καλό είναι να αποφεύγεται η ορειβασία και τα βάρη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα οφέλη από την ήπια άσκηση είναι μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που προσφέρει η έντονη γυμναστική. Συνιστούν δε στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να γυμνάζονται τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα. Πρέπει να επισημανθεί ότι χρειάζεται ήπια προσαρμογή πριν από την έναρξη της άθλησης καθώς οι τραυματισμοί λόγω της έλλειψης προθέρμανσης μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

 

 

http://www.ethnos.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.