Καλύτερα να τρέχετε, παρά να περπατάτε

Καλύτερα να τρέχετε, παρά να περπατάτε

Να τρέχετε και να μην περπατάτε, εάν θέλετε να αυξήσετε στο μέγιστο τις πιθανότητες να ζήσετε πολλά και υγιή χρόνια- και να μην αφήνετε να σας παραπλανούν οι περί του αντιθέτου οδηγίες επίσημων φορέων, συνιστούν Βρετανοί ειδικοί. Αμφισβητώντας ευθέως τις επίσημες συστάσεις που πρεσβεύουν ότι οι μετρίας εντάσεως φυσικές δραστηριότητες, όπως το βάδην, είναι καλύτερες για την υγεία, αθλητίατροι από δύο πανεπιστήμια της Γηραιάς Αλβιώνας υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες διαδίδουν λάθος μήνυμα και πρέπει να αλλάξουν.

Σε έρευνα που εκπόνησαν οι αθλητίατροι από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ, διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες (το 56%) και πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών (το 71%) έχουν πιστέψει πως οι μετρίας εντάσεως δραστηριότητες είναι πιο ωφέλιμες για την υγείαωστόσο, οι ειδικοί αντιτείνουν ότι τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Όπως λέει ο δρ Γκάρι Ο΄Ντόνοβαν, αθλητικός φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ρreventive Μedicine», «οι μεγαλύτερες και πιο καλά σχεδιασμένες μελέτες έχουν αποδείξει πως όσοι γυμνάζονται έντονα ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με όσους γυμνάζονται ήπια ή διάγουν καθιστική ζωή».

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός πως οι ενήλικοι πιστεύουν ότι ένας σύντομος περίπατος και λίγη κηπουρική είναι αρκετά για να τους χαρίσουν καλή φυσική κατάσταση και υγεία», πρόσθεσε. «Η πρόκληση είναι τώρα να διορθωθούν οι οδηγίες για τη φυσική κατάσταση, ώστε να υπογραμμίσουν τον ρόλο που παίζει η έντονη φυσική δραστηριότητα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της νοσηρότητας».

Έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, οι επίσημες κυβερνητικές συστάσεις στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δύσης ήταν να διαθέτουν οι ενήλικοι τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα, κάνοντας έντονες ασκήσεις, όπως το τζόγκινγκ. Αντίστοιχες με τη νέα έρευνες που είχαν δημοσιευθεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 είχαν δείξει πως 90% των ερωτηθέντων ήταν πεπεισμένοι ότι αυτός ο τρόπος άσκησης ήταν καλύτερος για την υγεία.

Οι συστάσεις αυτές, όμως, άλλαξαν το 1995: οι ενήλικοι παροτρύνονται έκτοτε να γυμνάζονται ήπια 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα- μία οδηγία που διπλασιάζει τον χρόνο της φυσικής δραστηριότητας έναντι των προγενέστερων συστάσεων. Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ήπια άσκηση είναι ωφέλιμη, αλλά όχι τόσο όσο η έντονη, σύμφωνα με τον δρα Ο΄Ντόνοβαν και τους συνεργάτες του. «Ένας από τους κύριους λόγους της αλλαγής των οδηγιών ήταν να διευρυνθεί η συμμετοχή των ενηλίκων στην άσκηση και να καταστούν οι στόχοι που έθεταν οι συστάσεις πιο εφικτοί», τόνισε ο δρ Ο΄Ντόνοβαν. «Εντούτοις, αυτό δεν συνέβη, όπως αποδεικνύει και η νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας των ενηλίκων έχουν παραμείνει αναλλοίωτα από τότε που δημοσιεύθηκαν οι νεώτερες οδηγίες».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο 30% των γυναικών και 40% των ανδρών γυμνάζονται ήπια πέντε φορές την εβδομάδα, επί 30 λεπτά κάθε φορά.
http://ifitness.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.