Πότε μια προπόνηση είναι επιτυχημένη?

Πότε μια προπόνηση είναι επιτυχημένη?

Για όσους πηγαίνουν σε κάποιο γυμναστήριο αρκετό καιρό, θα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν άτομα τα οποία γυμνάζονται σχεδόν καθημερινά αλλά δεν βλέπετε σε αυτούς κάποια ιδιαίτερη βελτίωση. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην προπόνηση με τα βάρη και λιγότερο αντιληπτό σε αυτούς, που σκοπό έχουν απλά να χάσουν 2-3 κιλά σωματικού λίπους. Γιατί ορισμένοι μετά από μερικούς μήνες «μεταλλάσσονται» ενώ κάποιοι άλλοι είναι ακριβώς όπως την πρώτη μέρα που πάτησαν το πόδι τους στο γυμναστήριο; Μήπως δεν προσπαθούν αρκετά ή δεν γνωρίζουν πώς να προσπαθήσουν; Σας έχει προβληματίσει ποτέ αν το όλο προπονητικό πλάνο που σας έχουν δώσει είναι το κατάλληλο για εσάς και αν φέρνει σε εσάς αποτελέσματα; Μην σας πιάνει πανικός!
Καταρχήν πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε χτίζεται λίγο-λίγο, σε κάθε προπόνηση, σε κάθε άσκηση, σε κάθε σωστή ανάπαυση, στην αφοσίωσή σας στο στόχο γενικότερα. Επομένως πριν περάσουν οι μήνες ή τα χρόνια για να φτάσουμε στο τέλος να τα παρατήσουμε, γιατί βαρεθήκαμε να προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα (και εγώ το ίδιο θα έκανα), υπάρχουν μερικά σημεία με τα οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε την καθημερινή μας προπόνηση.
Το πρώτο σημάδι για το αν έχουμε κάνει καλή προπόνηση, είναι αυτό που νιώθουμε μόλις βγούμε από το γυμναστήριο. Όσο σκληρά και να δουλέψατε με τα βάρη, όσο διάδρομο και να έχετε κάνει, εκείνη την στιγμή θα πρέπει να αισθάνεστε μια πλήρη ηρεμία. Να μην σκέφτεστε απολύτως τίποτα, να μην σας απασχολεί τίποτα! Τόση ηρεμία που ακόμα και αν κάποιος σας προκαλούσε λεκτικά, εσείς απλά να τον αγνοήσετε χωρίς να νιώσετε κατωτερότητα. Αυτά είναι σημάδια ότι η προπόνησή σας από μια σκοπιά έχει πετύχει. Έχετε δώσει όλη την ενέργειά σας για το πρόγραμμα σας, για τον εαυτό σας!
Αν αισθανθείτε από την πρώτη στιγμή ότι είστε έντονα «πιασμένος», έχετε κράμπες, έχετε ζαλάδες, κρύο ιδρώτα, τότε μάλλον κάνατε υπερβολική προπόνηση ή είστε ήδη άρρωστος και η προπόνηση σας εξουθένωσε.
Κατά την διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να νιώθετε γεμάτος από ενέργεια. Να μην σας αποσπά τίποτα την προσοχή. Να δίνετε έμφαση και αφοσίωση σε κάθε άσκηση, στην σωστή τεχνική, στον σωστό ρυθμό εκτέλεσης, στην σωστή αναπνοή. Όσο και καλά να γνωρίζετε την άσκηση, ποτέ μην την εκτελείτε μηχανικά. Ενώστε την «σκέψη» σας, το μυαλό σας με την συγκεκριμένη κίνηση. Αν αισθάνεστε ότι βαριέστε ή νιώθετε κάποια ατονία (που καμιά φορά είναι από τη «βαρεμάρα»…)τότε καλύτερα να σταματήσετε αμέσως και να έρθετε ανανεωμένοι την επόμενη μέρα. Αν συνεχίσετε μόνο και μόνο για να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα, στην χειρότερη περίπτωση θα τραυματιστείτε και στην καλύτερη θα έχετε χάσει τον χρόνο σας.
Αν συμβαίνει τον τελευταίο καιρό να βαριέστε συχνά τότε ζητήστε να σας αλλάξουν την προπόνηση.
Παρατηρώ συχνά το φαινόμενο όταν κάποιος γράφεται σε ένα γυμναστήριο, να του δίνουν ένα χαρτί με όλες τις ασκήσεις για κάθε όργανο και δίπλα να αναγράφεται το γνωστό….2σετ Χ 15 επαναλήψεις. Μετά από αρκετό καιρό ξαναδίνουν τις ίδιες ασκήσεις με …3σετ Χ 15 επαναλήψεις κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα είναι να ακολουθεί την ίδια ρουτίνα για μήνες ή και κανά δυο χρόνια. Μετά σίγουρα θα σταματήσει. Γι’ αυτό ΑΛΛΑΞΤΕ το πρόγραμμα! Ακόμα και η διαφορετική σειρά των ασκήσεων στο ίδιο πρόγραμμα θα σας αλλάξει την διάθεση!
Όταν εκτελείτε μια άσκηση στα βάρη, μετά από κάθε σετ, θα πρέπει να νιώθετε στην περιοχή που γυμνάζετε ένα «πρήξιμο» και μια ιδιαίτερη σκληρότητα που αποκτά η συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Τότε ο οργανισμός σας έχει επιστρατέψει, όλες του τις δυνάμεις να υποστηρίξει την καταπονημένη περιοχή και να την θρέψει με την αιμάτωση στην συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Οι μύες για να αναπτυχθούν θα πρέπει πρώτα να καταπονηθούν. Αυτή η καταπόνηση προέρχεται με τα κατάλληλα σετ και επαναλήψεις. Όταν κάνετε προπόνηση δημιουργούνται μικρά «κοψίματα» στους μύες. Αυτές οι «βλάβες» αργότερα με την τροφή και κατάλληλη ξεκούραση θα επουλωθούν και ο μυς θα αναπτυχθεί αναλόγως για να αντέξει πιθανά μελλοντικά παρόμοια ερεθίσματα. Για να δείτε αποτέλεσμα θα πρέπει ο κάθε μυς να γυμνάζεται μέχρι κόπωση. Δηλαδή μέχρι που να μην μπορέσετε να εκτελέσετε άλλη επανάληψη σε μια άσκηση. Γι’ αυτό φροντίστε να επιλέγετε το σωστό βάρος με το οποίο να εκτελείτε τις 8, 10 , 12 επαναλήψεις. Προσοχή! Η τελευταία επανάληψη θα πρέπει να ολοκληρώνεται μετά βίας, αν θέλετε μυϊκή ανάπτυξη. Για να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει καλή προπόνηση, θα πρέπει την επόμενη μέρα να νιώθετε ένα ελαφρύ μυϊκό πιάσιμο στις μυϊκές ομάδες τις οποίες γυμνάσατε.
Για όσους έχουν ως πρόγραμμα την απώλεια σωματικού λίπους, πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα aerobic ή θα κάνουν διάδρομο, ποδήλατο κ.τ.λ. φροντίστε να καταγράφετε το βάρος σας συχνά. Αν έχετε στόχο να αδυνατίσετε με το πρόγραμμα που σας έχει δοθεί, θα πρέπει να βλέπετε σταδιακά να πέφτει ο δείκτης της ζυγαριάς. Αν δεν βλέπετε αποτέλεσμα μην συνεχίζετε την ίδια τακτική. Συζητήστε με τον υπεύθυνο γυμναστή την στασιμότητα σας!

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.