Ποια είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση

Ποια είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση

Ποια είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση

Ποια είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση «Καλύτερη» αερόβια άσκηση είναι αυτή που σας αρέσει περισσότερο και σας επιτρέπει να την κάνετε επί μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να την βαριέστε και χωρίς να σας προκαλεί δυσφορία.

Η γενική αρχή είναι ότι μπορείτε να ασχοληθείτε με οποιοδήποτε είδος αερόβιας άσκησης επιθυμείτε ή και με περισσότερα από ένα, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει το καθένα κι επίσης την κατάσταση της υγείας και το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.
Για παράδειγμα, το βάδισμα σε ανοικτούς χώρους ή στην ύπαιθρο δεν έχει καμία ιδιαίτερη απαίτηση εξοπλισμού, εκτός από ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και συστήνεται ακόμα και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Όμως, είστε ευάλωτοι στις καιρικές συνθήκες και ειδικά στη βροχή και το κρύο, επιβαρύνεστε από την ατμοσφαιρική ρύπανση και, σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να προσέχετε τα αυτοκίνητα, τα αδέσποτα, τους άλλους ανθρώπους που βαδίζουν δίπλα σας, τις «ανωμαλίες» τους εδάφους και.. τα σκαμμένα πεζοδρόμια.
Αντίθετα, το βάδισμα σε κλειστό χώρο δεν επηρεάζεται από τα τερτίπια του καιρού, αλλά προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλου ελεύθερου χώρου ή κυλιόμενου διαδρόμου ή ανάλογου οργάνου. Οπότε, εάν η επιλογή σας είναι το βάδισμα ή το τρέξιμο, θα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο εξωτερικό χώρο (π.χ. κάποιο γήπεδο ή κάποια προστατευμένη διαδρομή) ή να το κάνετε σε γυμναστήριο ή να αγοράσετε κάποιο σχετικό οικιακό όργανο εκγύμνασης.
Από την άλλη μεριά, εάν έχετε κάποιο μικροπρόβλημα υγείας, για παράδειγμα πόνους στα γόνατα, είναι σημαντικό η αερόβια άσκηση που θα κάνετε να μην πιέζει υπερβολικά τις αρθρώσεις και να μη δημιουργεί μεγάλη ποσότητα κραδασμών. Στην περίπτωση αυτή το κολύμπι και οι ασκήσεις σε κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, η στατική ποδηλασία και το βάδισμα σε διάδρομο με αντικραδασμικό δάπεδο είναι καταλληλότερα από ότι το τζόκινγκ στην ύπαιθρο, το αερόμπικ ή το μηχανικό στεπ («σκάλες»).
http://www.epithimies.gr/

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.