Πριν ή μετά την άσκηση η λήψη πρωτεϊνών;

Πριν ή μετά την άσκηση η λήψη πρωτεϊνών;

Νέα, μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι, η κατανάλωση πρωτεϊνών μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση τους στους μυς, τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους άνδρες.

Σε αυτή τη μελέτη που πήραν μέρος 48 άνδρες – οι μισοί στην ηλικία των 20 ετών και οι άλλοι μισοί στην ηλικία των 70 ετών –  διαπιστώθηκε ότι και οι 2 ηλικιακές ομάδες όταν καταναλώνουν πρωτεΐνη μετά την άσκηση, οδηγούνται σε μεγαλύτερη αύξηση των μυϊκών πρωτεϊνών, συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν πρωτεΐνη μετά από μια χρονική περίοδο ανάπαυσης.

Επί πλέον παρατηρήθηκε από τους ερευνητές ότι, οι πρωτεΐνες των μυών αυξήθηκαν με σχεδόν ίδιο ποσοστό σε νέους και ηλικιωμένους άνδρες, όπως αναφέρουν στο Αμερικανικό έντυπο Journal of Clinical Nutrition.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Luc Van Loon του Μάαστριχτ Ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου στην Ολλανδία, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η μεγάλη ηλικία δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τον τρόπο που το σώμα αφομοιώνει και απορροφά τις πρωτεΐνες από τα τρόφιμα.

Η μελέτη, βέβαια, έχει ορισμένους περιορισμούς. Εκτός από το μικρό της μέγεθος, δεν ερευνήθηκαν οι μεταβολές της μυϊκής μάζας κατά την πάροδο του χρόνου – αλλά μόνο οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στις πρωτεΐνες των μυϊκών ινών – των συμμετεχόντων μετά τη λήψη της πρωτεΐνης.

Έτσι δεν είναι σαφές εάν θα έχουν περισσότερα οφέλη οι νεώτεροι ή οι πιο ηλικιωμένοι από τη λήψη της πρωτεΐνης σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα του Δρ Van Loon, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι, η άσκηση πριν από την κατανάλωση πρωτεΐνης, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διαθέσει τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά για τη σωστότερη μυϊκή ανάπτυξη του ανδρικού σώματος.

Επίσης, για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η άσκηση θα πρέπει “σαφώς” να θεωρηθεί ως ένας τρόπος για την τόνωση των μυών και κατ’ επέκταση να υποστηρίξει έναν πιο σταδιακό και σωστό τρόπο γήρανσης.

Είναι γνωστό ότι η μυϊκή μάζα τείνει να εξασθενεί καθώς οι άνθρωποι γερνούν, όμως σύμφωνα με τα ευρήματα της τρέχουσας μελέτης δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Με βάσει αυτές τις διαπιστώσεις είναι πιθανό, η λήψη πρωτεΐνης μετά την άσκηση να επιτρέπει τη μεγαλύτερη χρήση τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνες για την οικοδόμηση των μυών, σε μικρές και μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγή: Reuters

http://www.capital.gr

  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Google Buzz
  • LinkedIn

Comments are closed.